Опасни хапчета за отслабване се продават свободно в търговската мрежа

  • 15 юни 2019 17:04

  • 6271
  • 1
Опасни хапчета за отслабване се продават свободно в търговската мрежа
© Pixabay

Опасни хапчета за отслабване се продават свободно в търговската мрежа. Хранителните добавки съдържат съставката сибутрамин, предава Нова Телевизия. Веществото е забранено от Европейската агенция по лекарствата още през 2010 г., защото може да причини инфаркт на миокарда и сърдечен арест.

Бързо сваляне на килограми, за кратко и без странични ефекти. Това ни обещават стотиците реклами в интернет на различни хранителни добавки. Решаваме да проверим доколко са безопасни за здравето и дали не съдържат вредни, забранени или неизвестни за химиците вещества. 

На случаен принцип си купуваме 2 вида хранителни добавки от аптека. Онлайн поръчваме и още 2 продукта, които гарантират резултати веднага. На теория в хранителните добавки би трябвало да има само растителни съставки. Проверяваме на практика дали това е така - в лаборатория.

"В 2 от добавките установихме лекарствената субстанция сибутрамин около 22-25 мг на капсула. Преди време е бил лекарствен продукт, разрешен, но Европейската агенция по лекарствата установява, че рисковете надвишават ползите и затова е забранен. Води до сърдечни проблеми, тахикардия, високо кръвно, виене на свят", каза пред камерата на "Събуди се" химикът в лаборатория "Global Test" Здравка Захариева.

"Самият сибутрамин увеличава честотата на инфаркти и инсулти. 2014 година от един фет бърнър е установена епидемия от чернодробни увреждания, чернодробни трансплантации и дори до смъртни случаи", каза още началникът на отделение по кардиология в "Сити Клиник" доц. д-р Яна Симова.

Бърза и лесна печалба търсят хората, които продават необезпокоявани тези хапчета за отслабване. Фитнес инструкторът Ивелина, която от години спортува, пробва действието на една от изследваните добавки върху себе си. Това става преди години, след раждането на сина й. Сега в добавката ние открихме сибутрамин.

"След като родих, качих доста килограми, имах и хормонален дисбаланс. Той добре ми подейства, от него смъкнах доста килограми. Всички хранителни добавки, които аз предлагам, съм ги изпитала върху себе си. Имах хранително разстройство, което доведе до покачване на теглото ми с 20 кг. в тийнейджърска възраст", каза още фитнес инструкторът.

В залата или извън нея стотици хиляди хора спортуват всеки ден и така постигат мечтаните килограми. Но не бързо и не веднага, казва Ивелина.

"На първо място е здравето на човека. Много е важно да отслабваме не толкова бързо, а постоянно", добави фитнес инструкторът.

На 39 години Ивелина е в топ форма, благодарение на тренировките с ластици и стикове всеки ден, а не просто на хапчета за отслабване .Но добавките са достъпни за всеки. А контролът се размива между институциите.

Последвайте канала на

Novini.bg
6271 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Дида

2019.06.15 | 23:18

1

Е, кажете кои са тези хапчета де, като са толкова опасни защо не казвате кои са???

Добави коментар

Водещи новини