Роботизирано устройство си проправя път през биещо сърце

  • 25 април 2019 15:36

  • 517
  • 0
Роботизирано устройство си проправя път през биещо сърце
©

Учени са създали малко роботизирано устройство, което безопасно си проправя път през биещо сърце, демонстрирайки какво биха могли в бъдеще да извършват подобни инструменти по време на хирургични интервенции, предаде Асошиейтед прес.

За разработката специалистите са почерпили вдъхновение от пълзящите по стени хлебарки и мустаците на плъховете. За да открие пътя си до специфично място в сърцето, миниатюрната тръбичка, наречена катетър, деликатно "пълзи" по стените на органа, докато достигне клапата. Устройството се ориентира благодарение на "оптичен мустак".

Демонстрацията е направена от специалисти от Детската болница в Бостън върху живи прасета в лаборатория. Това е един от първите пъти, в който учени показват на какво е способен автономен хирургичен робот, без да е необходимо да бъде направляван от лекар. Технологията комбинира изображения от камера и машинно самообучение, позволяващи на устройството да разбира каква тъкан докосва и каква сила прилага.

Учените отбелязват, че демонстрационната технология все още е далече от операционната зала. В бъдеще обаче подобни устройства могат да се използват за извършването на рутинни стъпки по време на операция, за да могат хирурзите да се фокусират върху по-сложни задачи.

Последвайте канала на

БТА
517 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини