Китай изготви правила за биотехнологиите след скандала с генно редактираните бебета

  • 27 февруари 2019 14:43

  • 449
  • 0
Китай изготви правила за биотехнологиите след скандала с генно редактираните бебета
© Pixabay

Китай обяви проектоправила за генното редактиране и други потенциално рискови биомедицински технологии, след като съобщението за създаване на бебета с променена ДНК възмути световната научна общност, съобщи Асошиейтед прес.

Според предлаганите правила генното редактиране, генният трансфер и генното регулиране ще бъдат категоризирани като "високо рискови" и ще се контролират от държавната комисия по въпросите на здравеопазването.

Мерките се предлагат, след като през ноември миналата година Хъ Цзянкуей от Южния научно-технологичен институт в Шънчжън обяви, че е променил ДНК на близначки с метода за редактиране на гени СRISPR-cas9. Той дава възможност да бъде въвеждан необходим ген или дезактивиран проблемен ген.

Разкритието, че методът е използван за зачеване на деца, предизвика реакция за етичната страна на процедурата. Специалистите заявиха, че Хъ е изложил децата на неизвестни здравни рискове и възможна по-голяма податливост на вирусни заболявания.

Генното редактиране за репродуктивни цели е забранено в САЩ и повечето европейски държави. В Китай са забранени изследванията с ембриони, "които нарушават етични или морални принципи". Според етични принципи от 2003 г. генното редактиране е допустимо с научни цели, но експерименталните ембриони не трябва да се поддържат живи повече от 14 дена.

Хъ Цзянкуей каза, че е редактирал гените на бебетата, за да ги направи резистентни на вируса ХИВ, защото баща им е заразен.

В интервю пред Асошиейтед прес един месец преди да бъде обявен проектът му, Хъ каза, че според него генното редактиране на човешки ембриони, от което се ражда дете, е разрешено в Китай, защото там няма закон, който да го забранява.

Китайските власти веднага спряха експериментите на Хъ, след като той ги огласи.

Хъ обаче е нарушил националните указания за работа и ще бъде наказан за законови нарушения, съобщи Синхуа миналия месец. Агенцията не посочи кои закони той може да е нарушил, но отбеляза, че е изфабрикувал етичен коментар от други специалисти.

Последвайте канала на

БТА
449 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини