Малките аптеки готвят протести след новите идеи на НЗОК

  • 19 декември 2018 09:05

  • 827
  • 1
Малките аптеки готвят протести след новите идеи на НЗОК
© Pixabay

Идеята за премахването на таксата от 2 лв. за обработката на протоколите на скъпоструващите лекарства, която в момента НЗОК плаща на аптеките, е за да насочи пациентите към точно определени вериги. С това предложение се обслужва нечий корпоративен интерес и не е в интерес на пациентите. Зад тази теза застанаха пред БНР Антон Вълев – председател на Националната аптечна камара, и председателят на пациентски организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева. 

От аптечната камара анонсираха, че предстоят протести, а пациентските организации изразиха категорична подкрепа.      

Заместник здравният министър Жени Начева заяви след разговори с представители на бранша, че има готовност от големи вериги аптеки да се откажат от тези 2 лв. за обработката на протоколите. По този повод Вълев коментира: "За мен е много любопитно как в сградата на министерството или извън него се провеждат разговори с някого, като за тези разговори не са уведомени нито Фармацевтичният съюз, нито ние като аптечна камара, нито Асоциацията на собствениците на аптеки. Много е интересно с кого точно се среща екипа на министерството, за да предлага някакви мерки, които ни карат да се усмихнем".

По думите му това е популистка политика. Той подчерта, че е много вероятно аптеките да се откажат да работят с тези лекарства.  

Пенка Георгиева заяви, че от вчера пациентите са изключително притеснени от тези идеи на НЗОК: "Премахването на тази такса и отнемането на отстъпките, които ще отидат в полза на НЗОК от частично финансираните лекарства, ще доведе до отказ на доста малки аптеки в малките градове да работят с тези скъпи медикаменти, защото те ги закупуват и парите си получават след минимум един месец. Пациентите смятат, че с това предложение се обслужва единствено и само нечий корпоративен интерес".

С това твърдение се съгласи и Антон Вълев: "Когато се премахне финансовият инструмент, с който равнопоставено се обслужват протоколите, и едновременно с това същият този ви каже, че води едни тайни разговори с определена неизвестна и неспомената група вериги, това не означава ли, че всъщност държавата чрез регулацията ще каже: "Всички пациенти от утре започвате да ходите само в тези вериги, те са наши приятели", най-вероятно тези вериги плащат за избори".

Министърът и управителят на НЗОК трябва да оправят контрола, категорична е Георгиева. По думите ѝ Касата няма административен капацитет. 

Вълев подчерта, че аптеките в страната са около 3600, от които 2200 имат договор с НЗОК. Тези, които се обявяват като вериги аптеки, са само 500 и са концентрирани само в големите градове, отбеляза той и добави: "Когато махнете таксата, всичките тези близо 1700 аптеки ще спрат да изпълняват протоколите. Всички тези пациенти ще трябва да пътуват до големите градове. В един момент ще настане вой и веднага ще се извади резервният ход, който всъщност е следващата стъпка - това е стара мечта на определени корпоративни играчи - да се каже: "Премахваме ограничението един собственик да има само до 4 аптеки, легализирайте веригите". След това ще предложат въвеждане на мобилни аптеки, тип микробуси, за да можем да обслужим малките населени места, което ще е абсолютно нарушение на фармацевтичните правила и такова нещо няма никъде".

Константин Тодоров
827 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.12.19 | 11:22

1

Липсата на споделеност от страна на богатите поражда появата на "жълтите жилетки".Не може повече да се работи управлява само в полза на едрия капитал.КЕВР увеличава цената
на водата без да проверява и да уведоми обществеността за изпълнението на инвестиционната програма на оператора и намаляване на загубите, които плаща малкия човек .Кога Парламента ще промени процента на загуби, които ние плащаме.Товари се малкия човек с данъци, за да се подобри екологията, а в същото време властите се правят, че не виждат големите замърсители като френският завод -замърсител в Русе. До кога?

Добави коментар

Водещи новини