Правят тънкоиглена биопсия на щитовидната жлеза в ДКЦ-2

  • 27 март 2018 12:02

  • 4463
  • 0
Правят тънкоиглена биопсия на щитовидната жлеза в ДКЦ-2
© YouTube

Щитовидната жлеза е най-голямата жлеза с вътрешна секреция в човешкото тяло. По форма наподобява пеперуда. Основната й функция е производството на хормони, които влияят върху метаболизма, растежа, развитието, контролирането на температурата на тялото, поддържането на скоростта на усвояване от организма на мазнините и въглехидратите. Заболяванията на щитовидната жлеза са по-често срещани дори от диабета.

Понякога те протичат без симптоматика и човек не знае, че има нарушение във функциите на този орган. В други случаи белезите на нарушена функция наподобяват проявления на други заболявания.

Това е причината специалистите да съветват пациентите, дори при най-малките съмнения, незабавно да потърсят лекар, който да постави точна диагноза и да установи или отхвърли заболяване на щитовидната жлеза. Методите, които специалистите използват за диагностициране са: палпация (опипване), лабораторни изследвания, ехография, биопсия, сцинтиграфия.

След установяване на наличието на бучки (или възли), за да се открие причината за тяхното развитие, се взема биопсия. От средата на миналата година, този метод се прилага и в ДКЦ-2. Тънкоиглената биопсия е изключително щадяща и безболезнена за пациентите. Чрез ехографски преглед се установява точното място на възела, а след това посредством игла се извежда материал. Впоследствие тези клетки се анализират от специалист патоанатом.

Изследването е платено. Извършва се от доц. д-р Елисавета Вълчева, всеки вторник, след предварително записване на телефон 082 502 430 или регистратурата на ДКЦ-2 (ж.к. "Здравец-Изток", ул. "Рига" 35).

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4463 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини