Токсиколог от ВМА: Има антидот за Новичок

  • 20 март 2018 20:08

  • 7890
  • 2
Токсиколог от ВМА: Има антидот за Новичок
© Pixabay

Голяма част от нещата, които се казват за отравянето на Сергей Скрипал са истина, другата половина са общи приказки и политика. Това каза токсикологът проф. Никола Александров в предаването "Още от деня" по БНТ.

Дългогодишният началник в токсикологията на ВМА разкри, че "Новичок" е създаден около 1970 година. От тогава до сега са минали близо 50 години. "Той представлява бинарен зарин - две слабо токсични вещества, които стават високо токсични, когато се смесят", разкри експертът.

"Всички държави, които не бяха победени във Втората световна война, произвеждаха химическо оръжие. Никой не може да каже кой е създал този Новичок", категоричен е професорът.

По думите му хората, които са били около Скрипал и дъщеря му, също трябва да бъдат засегнати. "Заринът е изключително силно отровно вещество. Тези вещества могат да бъдат приети по всички възможни пътища - през кожата, през дихателните пътища, през носа и устата", обясни токсикологът. "Има антидот за Новичок. Най-обикновеният атропин има антидотен ефект. Има и много по-ефектни антидоти", добави Никола Александров.

"Ако отровното вещество е постъпило през кожата, то има по-бавно действие и може около половин месец засегнатите да нямат собствено дишане, затова трябва да бъдат поставени на апарат. След 15-20 дни може да има пълно излекуване на дишането", каза още той.

Професорът припомни и случай от 90-те години, когато е излекувал отровения тогава Бриго Аспарухов. "На Бриго Аспарухов му бяха сложили в кафето тетрахлорметан. Блокираха бъбреците и черния му дроб. Тук важно е да бъде поставено правилното лечение", заключи експертът.

Мая Йорданова
7890 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.04.11 | 09:49

2
Не съм русофил , но е ясно по ясно че това беше опит от Британия за намеса на изборите в Русия . По същия начин работиха и Руснаците за изборите в САЩ и бих казал и че и двете им операции са провал . Путин и Тръмп биха били избрани и без тяхните намеси
Румен

2018.04.11 | 09:49

1
По начало не вярвях че руснаците са се намесили в полза на Тръмп, но сега се оказва че англичаните са го правили през фейса.Но да се вярва че Путин е отровил Скрипал е малоумно.

Добави коментар

Водещи новини