Превенцията и лечението на ХИВ/СПИН ще се финансира изцяло от МЗ

  • 09 юни 2016 14:50

  • 1856
  • 0
Превенцията и лечението на ХИВ/СПИН ще се финансира изцяло от МЗ
© Novini.bg

От 2017 г. превенцията и лечението на ХИВ/СПИН ще се финансира изцяло от Министерството на здравеопазването (МЗ). Причината е, че Глобалният фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария ще осигурява дейностите по превенция до края на тази година. Това се посочва в мотивите на министъра на здравеопазването Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва към проект за Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в Република България 2016-2020 година.

Основните цели в националната програма са достигане до минимум 60 на сто покритие на групите в най-висок риск чрез запазване, разширяване и поддържане на целенасочени интервенции за превенция на ХИВ; намаляване със 75 на сто на новите случаи на ХИВ инфекция; елиминиране на предаването на ХИВ инфекцията от майка на новородено. Сред целите до 2020 год. са посочени и достигане до 90 на сто на дела на лицата, инфектирани с ХИВ, които да знаят своя статус; включване на антиретровирусно лечение на 90 на сто от хората, живеещи с ХИВ, които знаят своя статус, и постигане на трайна вирусна супресия при лекуващите се.

Предвижда се до 95 на сто от бременните жени да бъдат изследвани за сифилис и до 90 на сто от бременните жени - за ХИВ. С проекта на програмата се цели и осигуряване на защита и нулева дискриминация на хората, живеещи с ХИВ, както и на лицата от групите в най-висок риск. Общият финансов ресурс, необходим за осъществяване на дейностите по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИ за петгодишния период, е 20 471 360 лева. Проектът на програмата е изготвен от междуведомствена работна група.

Мая Йорданова
1856 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини