Витамин може да унищожи неуязвимите ракови клетки

  • 09 ноември 2015 11:00

  • 3814
  • 0
Витамин може да унищожи неуязвимите ракови клетки
©

Аскорбиновата киселина (витамин С) може да убива раковите клетки с мутации, които ги правят почти неуязвими и забавят растежа на туморите като цяло, съобщи сп. "Сайънс", позовавайки се на ново научно изследване.

Интересът към витамин C като средство срещу рака възниква преди около 30 години, предизвикан от носителя на Нобелова награда Лайнъс Полинг. Тогава серия от изследвания показва възможната му полза при лечението на тумори. По-късно е открито, че приемането на витамина под формата на таблетки не влияе на туморите при болни от рак хора, припомня БТА.

През 2009 година Марк Левин от Националните институти по здравеопазване на САЩ и неговите колеги показват, че това е свързано с факта, че концентрацията на витамина в тумора е била недостатъчно висока заради работата на защитните механизми на организма, задържащи част от аскорбиновата киселина в кръвта и тъканите на относително ниско ниво.

Цзийе Юн от университета "Джонс Хопкинс" в Балтимор (САЩ) и неговите колеги са представили поредните доказателства, че витамин С може да унищожи дори много устойчиви на химиотерапия тумори, експериментирайки с група мишки, предразположени към развитие на най-тежките форми на рак на ректума. По време на експериментите учените са вкарвали в организма на животните неголеми количества канцерогени, изчакали са появата на полипи и други типове злокачествени образувания и са се опитали да ги унищожат с големи дози витамин С, съответстващи на такова количество киселина, която се съдържа в около 200 портокала. Експериментът е показал, че размерите на туморите видимо са намалели при всички гризачи, а при някои мишки част от тях напълно са изчезнали.

Това на практика е потвърдило, че витамин С може самостоятелно да унищожава раковите клетки дори с такива набори мутации, които ги правят почти неуязвими за действието на химиотерапията и клетките на имунната система. Благотворният ефект на витамин С е свързан с това, че благодарение на аскорбиновата киселина в течностите около туморите се образува голямо количество водороден прекис, способен да убива раковите клетки. Той обаче не поврежда здравите клетки. Подтиска се работата на специалния фермент GLUT1, който транспортира глюкозата и другите захари вътре в клетките. В резултат на това раковите клетки просто започват да умират от глад, тъй като им трябва много повече храна, отколкото на здравите. Двете мутации, предизвикващи рак на дебелото черво - BRAF и KRAS, които се срещат при много други типове рак, засега остават нелечими.

Учените се надяват, че инжекциите с витамин С ще им позволят в близко бъдеще да спасят пациенти с тези форми на рак или поне да удължат живота им и да го облекчат.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3814 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини