Родители на деца, за които няма ваксини, могат да съдят държавата

  • 30 септември 2015 14:34

  • 1820
  • 0
Родители на деца, за които няма ваксини, могат да съдят държавата
© Getty Images/Guliver

Родители на деца, за които няма ваксини, могат да съдят държавата. Това припомнят от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Повод за напомнянето стана липсата на ваксини за имунизация на шестгодишни деца. Организацията информира, че Министерството на здравеопазването е длъжно да осигури въпросните препарати, тъй като всяка една от четирите болести, за които са ваксините - дифтерия, колкющ, тетанус и полиомиелит - е тежка и може да завърши фатално за болния.

В случай, че няма ваксини, всеки родител има право на иск за обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, причинени на граждани. Делата се водят пред административните съдилища, а държавната такса е 10 лева, допълват от центъра, цитиран от Дарик.

Причината за липсата на четиривалентни ваксини за реимунизация на шестгодишни деца, е фактът че нито една фирма-доставчик не е дала оферта за обществената поръчка, която е обявило министерството. Според лекари и пациентски организации обаче в случая няма място за паника, тъй като за разлика от новородените, шестгодишните деца имат донякъде изграден имунитет и тяхното реимунизиране може да се отложи с няколко месеца.

Пациентски организации съобщиха още, че в Европа недостиг от въпросната ваксина няма и проблемът се отнася само до България.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1820 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини