Хиляди деца без реимунизация срещу смъртоносни болести

  • 27 септември 2015 20:32

  • 2668
  • 1
Хиляди деца без реимунизация срещу смъртоносни болести
©

Хиляди деца са заплашени да останат без реимунизация заради липса на ваксини. Здравното министерство признава, че има сериозен недостиг на задължителната четиривалентна ваксина срещу смъртоносни болести за 6-годишните.

По данни на Министерството на здравеопазването през тази година 66 000 деца се очаква да бъдат имунизирани с петвалентна и шествалентна ваксина.

Преди три месеца държавата се похвали, че проблемът с липсата им е решен с дарение от Турция. Сега има проблем с четиривалентаната ваксина, съобщава Нова телевизия.

През 2015 г. по данни на НСИ над 70 000 деца трябва отново да се имунизират с нея, след като вече са навършили шест години.

Специалистите твърдят, че липсата на ваксината не е критична, защото децата вече са имунизирани в по-ранна възраст. Отговорът на държавата е, че четиривалентни ваксини няма, тъй като на търга за осигуряването й не се е явил никой. Ваксините са задължителни, за да тръгнат децата в предучилищна или детска градина, както и за да получат родителите майчински - ако ги има. В случая обаче няма да бъдат наказвани.

За най-малките ваксини има.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2668 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
доктор

2015.09.27 | 21:40

1
Мая ела да те имунизирам с поредната доза спермолин

Добави коментар

Водещи новини