-
26 май 2013 09:42
- 3319
- 1
Съединение, типично за храните в средиземноморския тип меню, отнема на раковите клетки суперсилата, благодарение на която тялото не успява да ги неутрализира. По сложен обменен механизъм веществото кара мутиралите дефектни клетки да се държат като нормални. Благодарение на това те се придържат към програмираното чрез гените поведение и в един момент умират, за да бъдат заменени от нови здрави клетки. Особено се повлияват туморните клетки в гърдата, пише 24 часа.
Съединението се нарича апигенин. Среща се във всички традиционни зелени подправки на Средиземноморието и в много от обичаните от населението му растителни храни, както и във виното. Това съобщение направиха изследователи от университета в Охайо чрез списанието на академията на науките. Те са изучавали подробно клетъчните процеси и механизмите, които могат да попречат на клетките мутанти да оцелеят и да започнат да се делят неконтролирано, за да образуват тумор. Магданозът, целината, копърът, босилекът, кориандърът, мащерката, ментата и нейният братовчед джодженът са сред най-изявените и достъпни източници на апигенин. Има го в значителни количества и в цветовете на лайката - традиционна билка за държавите около Средиземно море, която и българската народна медицина смята за универсално средство за профилактика и натурално лекарство. Апигенинът се свързва с около 160 белтъка в човешкото тяло и при взаимодействието си с тях възстановява нормалния профил на раковите клетки, така че да започнат да се държат като здравите. Това откритие може да има голяма стойност като клинична стратегия за превенция на рака, смятат учените. За да си представим процеса, те описват засегнатите протеини като малки рибки в голяма купа. Полезното вещество привлича единствено увредените и влизайки във взаимодействие с тях, ги “възпитава” да се държат по правилата.
Веществото е по своята биологична стойност флавоноид - фитохимикал, който има свойството да предпазва организма от свободните радикали, смятани за виновници за повечето болести. Под влиянието на апигенина дефектните клетки умират по програмирания начин. В най-лошия случай стават по-чувствителни към лекарства. Флавоноидът осигурява разнообразие от допълнителни ползи като намаляване на възпалителните процеси, които могат да се появят с течение на времето, установили учените. Те са привърженици на правилото, че когато се храним здравословно, ние подкрепяме по най-добрия начин естествените защитни сили на организма. Затова, ако гледате на магданоза само като на декорация в чинията, сменете нагласата. Често той е най-ценната част от порцията ви, независимо дали става дума за пържола, или друго месно ястие. Най-популярната за западната култура подправка има рекордно количество апигенин. На него предишни проучвания приписват и защитно влияние от рак на простатата. Смята се, че с етеричните си масла неутрализира канцерогени от цигарения дим и пушека от скарата на дървени въглища.
Магданозът е роден в Средиземноморския регион на Южна Европа, но се е разпространил по целия свят. Със забележителните си количества от витамин С и провитамин на фона на общо над 8 ценни съставки ароматното растение пази клетките от окисляване. Така се превръща и в биощит срещу атеросклерозата, болестите на дебелото черво, диабета и астмата. Хора със слаба имунна система, с остеоартрит и ревматоиден артрит също намират облекчение на състоянието си от редовно и щедро включване на магданоз в менюто си. Кой от познатите два вида - обикновен за нашите представи, с плоски листа, наричан по света италиански, и къдрав - с по-кичеста структура и ефектен вид, да изберем? Като бионаличност са равностойни. По-скромният обаче води по аромат. Пресният магданоз трябва да се съхранява в хладилник, в найлонов плик. Ако листата са позагубили свежест, може да се пулверизират леко за освежаване, но китката не бива да се мие предварително, а непосредствено преди употребата. Ако имате повече, отколкото можете да използвате като зелена подправка, изсушете остатъка върху салфетка от плат или кухненска хартия. Ще загуби витамини, но останалите полезни съставки остават. Съхранявайте в плътно затворен съд на хладно, тъмно и сухо място. Масова грешка е подправките да се държат в шкафа над абсорбатора - там са изложени са на много повече влага и температурни промени, което създава риск за микроплесени.
Последвайте канала на
Свързани новини
Медик: Има риск от имитатори на Анджелина Джоли
22 май 201314:46
Лекари извадиха 4 кг. тумор от главата на българин
17 май 201306:18
Бърз тест открива рака
01 април 201306:44
Откриха молекула, предотвратяваща рак
11 февруари 201315:21
Откриват рак с помощта на шоколад
09 юли 201307:17
Класираха най-омразните храни
07 юни 201315:56
На полувремето: Монца 1:2 Ювентус
Ливърпул разпердушини Тотнъм със суперфутбол и дръпна на върха в Премиър лийг преди Коледа
Реал Мадрид изпрати триумфалната година с много красиви попадения и задмина Барселона
ЦСКА - София увеличи драстично капитала, за да реши сериозен проблем - собствениците наливат нови 20 млн. лева в клуба
Борнемут прекърши Ман Юнайтед на "Олд Трафорд", "червените дяволи" с пореден исторически провал
Победната серия на Челси приключи на негостоприемния "Гудисън Парк"
Коментари 1
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Делян Пеевски, председател на ДПС: Имаме историческия шанс да променим България! Най-хубавото предстои!
22 декември 202419:04
Кирил Петков: Довиждане, г-н Пеевски!
22 декември 202420:45
Евтим Милошев: Надявам се да има редовен кабинет, за да мога да карам ски
22 декември 202420:13
Проф. Кантарджиев с препоръка: Избягвайте кихащите и кашлящи "герои"
22 декември 202417:14
Андрей Райчев: Шансовете за правителство са 50 на 50, дори 60 на 40
22 декември 202418:23
Юлияна Дончева: Политиката е мястото, където трябва да прекрачиш принципите си. Краят бе разочарование
22 декември 202419:56
Дерайлира пътнически влак за Габрово
22 декември 202420:58
За пореден ден. Няма следа от изчезналото дете със Синдром на Даун от с. Конаре
22 декември 202420:28
Хиляди се събраха в Белград на протест срещу Александър Вучич
22 декември 202421:14
2013.06.09 | 09:36