Столичната пожарна се сдоби с нова линейка

  • 11 август 2024 16:51

  • 408
  • 0
Столичната пожарна се сдоби с нова линейка
© Кадър: БНТ

Столичната пожарна вече може да разчита на чисто нова линейка. Така със съвременното оборудване, отговарящо на най-високите изисквания, лекарските асистенти и пожарникарите имат по-голям шанс за спасяване на човешки животи при инциденти до пристигането на спешните медици. Линейката е дарена по фонд "Пътна безопасност", заедно с още 6 пожарни.

При сигнал, без колебание и без да губят и минута, лекарските асистенти в пожарната тръгват заедно с огнеборците.

Имало е случаи, в които пристигаме преди Спешна помощ. Или други случаи, в които влизаме там, където спешните медици не могат да влязат. И помагаме от самото произшествие до изнасянето в линейката на Спешна помощ, разказа за БНТ Здравко Павлов, лекарски асистент в Столична дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (СДПБЗН).

Сега с новата придобивка работата на лекарските асистенти се улеснява значително.

„Можем да мониторираме пациента от самото произшествие до болницата, като дефибрилаторът и кардиографът е преносим до самата противошокова зала“, обяснява Здравко Павлов, лекарски асистент в СДПБЗН.

Седем нови високопроходими линейки в ЦСМП

„Преди време обявихме конкурс за свободни 8 щата и от тези свободни бройки се оказа, че само един човек се яви на конкурс, който е назначен от първи август при нас. Поради това, че не успяхме с този конкурс да привлечем достатъчно кадри, ще намалим длъжността от лекарски асистент на парамедик“, заяви комисар Николай Първанов, началник отдел "Пожарогасителна и спасителна дейност" в СДПБЗН .

Единственият назначен човек от последния конкурс е Албена. Досега работила в Спешна помощ - Перник, но от началото на месеца е част от столичната пожарна.

Аз съм била на инсулти, на инфаркти, на хипоглекимии, абсолютно нещо, което е коренно различно както казвам, тук е големият адреналин, мисли Албена Теофилова, лекарски асистент в СДПБЗН.

За цялата столица линейките са само две. Затова пожарникарите се надяват броят им постепенно да се увеличава.

Последвайте канала на

Владимир Василев
408 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини