Пак има забавяне на операциите в Националната кардиология

  • 19 юли 2024 19:49

  • 373
  • 0
Пак има забавяне на операциите в Националната кардиология
© Getty images

Операциите на децата с вродени сърдечни малформации в Националната кардиологична болница (НКБ) продължават да се бавят.

Интензивното отделение на лечебното заведение има нужда от още четири медицински сестри, за да може да работи то оптимално, признава новият директор на болницата.

В търсене на решение някои родители вече чакат дата за операция, но в чужбина.

Зов за помощ: Малката Амая има нужда от ново сърце, животът ѝ се крепи от пейсмейкър

Преди време разказахме за Нели и битката на 13-годишният ѝ син да бъде опериран. Днес детето ѝ отново чака дата, но този път от клиника зад граница.

„Когато отмениха насрочената операция през април, писах писмо до ръководството, че всяко едно забавяне може да доведе до още по-големи усложнения и затова оттам ни насочиха към чужбина“, обяснява майката Нели Йорданова пред БТВ.

Десетки семейства чакаха с месеци за операция на децата си. Лечението им се отлагаше, защото нямаше достатъчно медицински сестри в Интензивното отделение на болницата. От скоро лечебното заведение обаче е с нов директор.

„Към настоящия момент има около 30 деца, които трябва да бъдат включени в оперативна програма. Половината от тях вече са включени в графика за август, другата половина – за септември. Няма да има голямо чакане“, обяснява д-р Красимир Джинсов, изпълнителен директор на Националната кардиологична болница.

Сега в отделението работят осем сестри, но за оптимизирането на графиците трябват поне още четири, а в най-добрия вариант – още осем.  Здравното министерство е изискало доклад за плановите операции и причините за отлагането им.

„Издадени са указания за реорганизация на кадрите в рамките на лечебното заведение, а при необходимост ще бъде осъществен и механизъм за командироване на медицински специалисти от друго лечебно заведение“, обещават от МЗ.

От там обръщат също така внимание, че „въпреки кадровите затруднения НКБ продължава да извършва операции по спешност“.

„В последните месеци има въведен график за оперативна дейност, която да бъде две седмици, като са предвидени и две седмици за проследяване на пациентите след операцията“, пояснява още директорът на НКБ.

„Господин директор, надявам се, че ще вземете необходимите мерки. Тук имаме най-добрите лекари и сестри. Те могат да помогнат на нашите деца, но нека това се случва навреме“, обръща се Нели Йорданова задочно към д-р Красимир Джинсов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
373 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини