Mинистър Кондева: Предстои нова среща за заплатите в Спешните центрове

  • 06 юни 2024 14:46

  • 462
  • 0
Mинистър Кондева: Предстои нова среща за заплатите в Спешните центрове
© Булфото архив

Предстои нова среща за заплатите в Спешните центрове, каза днес пред медии в Шкорпиловци служебният министър на здравеопазването Галя Кондева Галя Кондева Д-р Галя Кондева е назначена за министър на здравеопазването в служебния кабинет с.

По думите ѝ причината е, че има разминавания в данните на ведомството и на спешните звена. Всички центрове трябва да подадат информация за направеното разпределение на средствата по постановлението за премахване на диспропорциите, обясни Кондева. Тя увери, че когато това бъде направено, ще се състои нова среща и ще бъде взето решение.

Министърът коментира още, че все по-малко лекари заминават от страната, но недостиг на кадри в системата има, особено на медицински сестри. Търсят се различни варианти за преодоляване на проблема - чрез здравни асистенти, парамедици, обясни Галя Кондева Галя Кондева Д-р Галя Кондева е назначена за министър на здравеопазването в служебния кабинет с. И припомни, че поради нормативни неуредици доста от специалистите по здравни грижи не могат да се включат активно в системата. Тя допълни, че се водят и разговори с университетите за оптимизиране обучението на сестрите. Идеята е след втората година те да могат да работят като здравни асистенти, а след четвъртата да са практически активни.

Отпускат 100 млн. лв. за Националната детска болница

Кондева коментира още и ситуацията с пострадал тежко пациент в Сандански, който е извозен с хеликоптер до „Пирогов“.

По думите ѝ този тип медицинска помощ ще стане система, след като страната ни разполага с 8 хеликоптера, но и сега е от полза, защото има случаи, в които сухоземно транспортиране на пациента би влошило състоянието му.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
462 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини