„Медицински надзор" започва проверка за безпрецедентна злоупотреба с генетичен материал

  • 14 април 2024 13:07

  • 862
  • 2
„Медицински надзор" започва проверка за безпрецедентна злоупотреба с генетичен материал
© Кадър - Нова телевизия

Изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор“ (ИАМН) – компетентния орган за управление, координация и контрол на трансплантацията в Република България, г-жа Иванка Динева назначи извънредна проверка във връзка с излъчен репортаж на 13 април 2024 г. по „Темата на Nova“: „(Не)Порочно зачатие“. Това посочват от ведомството в позиция до медиите. 

"От изнесените в журналистическото разследване данни е видно, че има съмнения за злоупотреба, както и за извършено престъпление. В тази връзка от понеделник – 15 април, ИАМН започва спешна проверка по случая. Министърът на здравеопазването и цялата общественост ще бъдат запознати с резултатите от проверката след нейното приключване. Събраната информация в хода на проверката и констативните протоколи от нея ще бъдат предоставени на ГД „Национална полиция“ и Софийска градска прокуратура", посочват от ИАМН. 

Изпълнителният директор на ИАМН назначава и извънпланови проверки във всички лечебни заведения, осъществяващи дейност по асистирана репродукция в страната. Те започват още следващата седмица.

В разследването се показа как оставен за съхранение биологичен материал в столична болница е бил използван без разрешението на собственика му за инвитро процедура. В следствие на което се ражда и дете.

Фрапиращ случай на кражба на генетичен материал

От изнесените в журналистическото разследване данни е видно, че има съмнения за злоупотреба, както и за извършено престъпление, пишат от агенцията. Събраната информация в хода на проверката и констативните протоколи от нея ще бъдат предоставени на полицията и прокуратурата.

Последвайте канала на

Калина Христова
862 2

Коментари 2

Добави коментар

2024.04.14 | 15:01

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca

2024.04.14 | 14:22

1
Провepeте защо връщат шефа на Пиpoгов

Добави коментар

Водещи новини