Започна възстановяването на най-голямата белодробна болница у нас

  • 04 април 2024 21:15

  • 15873
  • 2
Започна възстановяването на най-голямата белодробна болница у нас
© pixabay

Започна възстановяването на белодробната болница в мъглижкото село Радунци. Вложението е на частен инвеститор. Лечебното заведение не функционира повече от 9 години, въпреки че навремето е било най-голямата белодробна болница у нас.

Болницата в Радунци е създадена по искане на царица Йоанна. Строителството започнало през 1933 година. Мястото за построяването е избрано от лекари и учени, които след 20-месечно проучване установяват, че това място в Стара планина е с изключително чист въздух и е подходящо за всякакви белодробни проблеми.

Сега неработещата болница беше закупена на търг от частен инвеститор. Идеята му е част от сградата да бъде обособена като болница, а останалата ще е санаториум. Всичко ще е на площ от над 20 декара.

Седмица безплатни прегледи за ХОББ в Белодробната болница в Троян

"Радунци отново ще се превърне в мястото, където хората ще се връщат. Ще получават помощ - здравна, долекуване ще получат. Ще го получат в един модерен, европейски комплекс, който ще отговаря на всички изисквания", каза пред БНТ Георги Керанов - инвеститор.

Предвижда се многомилионна инвестиция, като очакванията са болничните легла да бъдат над 350.

Лечебното заведение ще предлага свободен достъп и ще работи с НЗОК. Ще бъде изградена и жилищна площ за персонала

"Държавата не помогна с абсолютно нищо тази инвестиция да се случи и в отсъствието на общинска болница в Община Мъглиж, в отсъствието на обновен филиал на спешна медицинска помощ. Мисля,че реконструирането и функционирането на този болничен комплекс ще бъде от изключително голямо социално значение", каза д-р Душо Гавазов -кмет на Община Мъглиж.

Вече е започнало разчистване на терена и сградата. Предстои изготвянето на проект от български и чужди архитекти. Новият болничен комплекс ще трябва да е готов през 2026 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
15873 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 08:02

2
❤️ Г­­о­р­­­е­щ­и­­ ­­­м­о­м­­­и­­ч­­е­­т­а­­­ ­­в­и­­­ ­­­о­­ч­­а­­­к­­в­­­а­­­т ­-­­ X­­­1­­­8­­.­­F­U­N

2024.04.04 | 22:21

1
Пушете си спокойно

Добави коментар

Водещи новини