Мобилно приложение ще следи здравния ни статус, онлайн ще записваме часовете си при лекаря

  • 21 февруари 2024 21:49

  • 1353
  • 7
Мобилно приложение ще следи здравния ни статус, онлайн ще записваме часовете си при лекаря
© pixabay

Един преглед не е само при лекаря, има лабораторни и образни изследвания, има и консултации. Повече изследвания ще се правят. Всички ваксини са налични. Искаме да имаме силно детско здравеопазване, но не го финансираме. Най-силни финансово трябва да бъдат педиатричните практики. Това каза д-р Георги Миндов от Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари в студиото на "Денят ON AIR".

"Бюджетът на Здравната каса се предлага от Лекарския съюз, от съсловни организации, несъсловни и други сдружения, отива в Министерството на финансите и оттам в парламента, и там се решава кой колко ще получава. Вътрешното разпределение по сектори - извънболнична помощ, болнична, лекарства - това вече се договаря и в рамковия договор. Започваме леко да отлепяме извънболничната помощ и да има повече средства, отколкото се отделяха досега за болнична помощ", допълни д-р Миндов.

По думите му в Европа най-много пари на глава от населението се отделят за извънболнична помощ, следва болничната и лекарствата, но в България пирамидата е обърната - най-много се дават за лекарства, болнична помощ, а накрая е извънболничната. Д-р Миндов обясни, че това е политическо решение.

Обмислят финансов бонус за преминалите профилактичен преглед

"Най-големият проблем, който се върти в момента, е мобилното приложение. То работи, но трябва електронен подпис. Административната дейност ще се поеме от Здравната каса. Имайки достъп до това приложение, ще може да си следите здравния статус. Модулът, който ще бъде за профилактичния преглед, ще стартира след няколко месеца. Когато някой пациент смени личния си лекар - да не започваме от нулата, лекарят да има достъп до здравния статус", каза д-р Миндов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че това е чувствителна информация по Закона за защита на личните данни и ще трябва да има промени и в Закона за здравето. В приложението ще имаме и възможност за записване на часове. Д-р Миндов увери, че всичко ще заработи и че средствата са осигурени.

"Единственото, което ни притеснява, е че по-младите хора бъркат профилактичните прегледи по линия на националната каса с тези, които са в трудовата медицина, които се осигуряват от работодател. Трябва да няма дублиране на дейности и да ги има и двете институции. Ние работим със социално значими заболявания - откриваме, профилактираме и лекуваме, докато трудовата медицина - само тези във връзка с работната среда", уточни лекарят.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1353 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2024.02.23 | 06:13

7
не искам да ме следят
111111

2024.02.22 | 00:04

4
не бе събират инфо за ваксинация те бустерните си заминават нещо напоследък от бустерите прочети по темата

2024.02.22 | 16:05

6
не си заминаваме,а чукаме жена ти с кожения бустер

2024.02.21 | 22:04

1
Ами не желаеме да пълниме американските сървъри с биометрия.

2024.02.22 | 07:07

5
Просто не желаеме да пълниме американските сървъри с наша биометрия. Няма да участваме в незаконен дигитален концлагер за де.били.

2024.02.21 | 23:05

3
Що? Страх те е да не те клонират ли? Велик Ганьо да си изкопират викаш?

2024.02.21 | 22:08

2
Чyвали сте за подобрената формyла на Bиа-гpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея-----> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини