Здравен парадокс: Родилното отделение в Ловеч работи, но не приема бъдещите майки

  • 17 януари 2024 19:51

  • 1456
  • 2
Здравен парадокс: Родилното отделение в Ловеч работи, но не приема бъдещите майки
© pixabay

Здравен парадокс в ущърб на пациентите. Родилно отделение в областен град работи, но не приема родилки. Става дума за областната многопрофилна болница в Ловеч, която от години изпитва проблем с недостиг на медици.

Акушеро-гинекологичното отделение на областната многопрофилна болница в периодично през годините има проблеми с кадрите. Сега обяснението, че не се приемат родилки, е че единият от лекарите е болен. Според ръководството затруднението е временно.

Бъдещите майки са принудени да пътуват до съседни градове, за да раждат. 

Много бъдещи майки страдат от липса на витамини, важни за здравето на бебето и на тях самите

Зад внушителния девететажен корпус на болницата ври от проблеми. Търсят се медици за всяко отделение. Затворено е ортопедичното. А в родилното лекарите са само трима. Когато единият отсъства за по-дълго, графикът не може да се запълни. То не затваря изцяло, но раждания няма.

Миналата година се стигнало и до ключ, двама лекари напуснали едновременно. Така дъщерята на Петя станала майка другаде.

Анестезиологът д-р Севда Кулинска е едно от лицата на протестите в болницата преди време.

„Всичко идва от това, че няма лекари, няма сестри, няма персонал, който да поддържа структурите, това го знае и министърът, и протестите бяха преди години за това нещо“, каза пред БТВ д-р Севда Кулинска, анестезиолог.

Сега апаратура има, лекарства има, но хора няма. Една от причините според нея е неравнопоставеността в здравеопазването.

„Значи така се направи, че областните болници останаха без кадри, защото частните привличат с високите заплащания, смята  тя.
А освен към Плевен,  родилките се транспортират с линейки и към Троян.

Други предпочитат столицата.

Болницата е с десет милиона лева дълг. Община Ловеч   вярва, че ще привлече медици чрез стимули, включително и чрез представяне на общински жилища. А от ръководството на болницата предпочетоха да не коментират.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1456 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.17 | 23:03

2
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
Благоизтезар

2024.01.17 | 21:19

1
РАБОТИ.НА.ПРАЗНИ ОБОРОТИ

Добави коментар

Водещи новини