Министър Хинков обяви при какво условие ще подаде оставка и ще сменя ли още директори на болници

  • 08 декември 2023 18:42

  • 1472
  • 2
Министър Хинков обяви при какво условие ще подаде оставка и ще сменя ли още директори на болници
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Ще се консултирам с юристите в министерството по въпроса с оставката ми, защото аз съм назначен от премиера. Решението на здравната комисия за мен е прецедент. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо ХинковХристо ХинковПроф. Христо Хинков е роден на 25 март 1953 г. в София. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на в предаването „Още от деня” по БНТ.

„Финансовото състояние на „Пирогов” не е каквото се описва от директора – на печалба. Отдавна се знае, че то не е добро, затова се прибягва до теглене на заем, който да погаси задължения към кредитори. Същественото е, че има нарушение на обществените поръчки от материално-отговорно лице, няма нищо лично. Аз бях длъжен да го отстраня, след като получих доклада”, обясни той.

По думите на министър Хинков е необяснимо, че толкова се политизира този случай, той го определи като безпрецедентен. „Става дума за сериозни финансови нарушения. Вместо да си тръгне директорът на „Пирогов”, пред него застава стена от политици, а атаките биват насочени към министъра, дори се застрашава приемането на бюджета. Самата реакция е небалансирана. Много директори са сменяни през годините, това е нормално, изведнъж се получи такава реакция. Това е необяснимо за мен. Ако се докаже, че данните на експертите в доклада са измислени, аз ще си подам оставката”, увери здравният министър.

Здравната комисия защити шефа на "Пирогов" от уволнение до произнасянето на всички компетентни органи

„Възможно е да има апетити към поста ми. Хората не си дават сметка какво е, ако имаха – нямаше да имат такива апетити”, смята проф. Хинков. Стремежът ми е да установя и защитя справедливостта, подчерта той.

На въпрос дали случаят „Пирогов” е отмъщение след отстраняването на съветника на военния министър - Мустафа Емин, здравният министър заяви: „Докладът е съставен на базата на сигнал от фирмата-доставчик на храна. Това се случва седмица по-късно. Няма нищо общо със съветника на министър Тагарев. По случая бе изготвен доклад и бе предаден на военния министър”.

„Изготвил съм график на болниците с държавно участие, които предстои да бъдат проверени. Това не е някаква акция, такива одити се правят периодично. Ако става въпрос на смяна на директори те ще бъдат основани на сериозни закононарушения”, увери Христо ХинковХристо ХинковПроф. Христо Хинков е роден на 25 март 1953 г. в София. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1472 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Пею

2023.12.08 | 20:54

2
Чистка на корумпираните директори. Много са. Чисти докрай. Всичко е мафия.
Цв

2023.12.08 | 20:21

1
А бе цървул, оправете си държавните задължения на не осигурени те и на децата, дето са държавна политика! Чучело!

Добави коментар

Водещи новини