Трима българи получиха шанс за втори живот чрез трансплантация

  • 01 декември 2023 18:20

  • 766
  • 1
Трима българи получиха шанс за втори живот чрез трансплантация
© Getty Images (архив)

Трима българи, нуждаещи се от животоспасяваща трансплантация, получиха втори шанс за живот след донорска ситуация, реализирана от екип на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, с координатор д-р Христо Христов. Това стана възможно, след като на 30 ноември близките на изпаднал в мозъчна смърт 51-годишен мъж взеха благородното решение да дарят неговите органи, за да дадат живот на други напълно непознати хора.

Благодарение на тяхното решение на 1-ви декември медицински екип на Военномедицинска академия трансплантира черен дроб на 49-годишен мъж, а медиците в УМБАЛ „Александровска“ трансплантираха бъбреци на 61-годишна жена и 43-годишен мъж. Пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение в реанимациите на лечебните заведения. Другите органи не са били подходящи за трансплантация.

Ръст на чернодробните трансплантации във ВМА

Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ поднасят искрени съболезнования към близките на мъжа и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изказваме и на екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.

От началото на годината до момента реализираните донорски ситуации в страната са 21, като 8 от тях са в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

Последвайте канала на

Владимир Василев
766 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.01 | 21:29

1
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини