Министър Христо Хинков: Ще дадем пари за ремонт на болница "Царица Йоанна - ИСУЛ"

  • 20 ноември 2023 19:17

  • 591
  • 0
Министър Христо Хинков: Ще дадем пари за ремонт на болница "Царица Йоанна - ИСУЛ"
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Ние ще дадем пари за болницата, но в момента няма проблем, няма да се сменя и ръководството на болницата", това каза пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Христо ХинковХристо ХинковПроф. Христо Хинков е роден на 25 март 1953 г. в София. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на, предаде БТА.

Пред сградата на Министерството на здравеопазването протестират представители на фондация „Даная“ с искане за оставката на ръководството на болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и на Клиниката по детска онкохематология.

Протест пред здравното министерство срещу лошите условия в ИСУЛ

Протестът е по повод сигнали на родители отпреди няколко дни за липса на топла вода в Клиниката по детска онкохематология и лошите битови условия.

"Въпросите за предстоящ ремонт, както и за липсата на медицински сестри са решавани с ръководството на болницата, те са въпрос на финансови решения, които зависят от финансовото министерство и от нашия бюджет и ще се решават текущо, но в момента няма проблем с топлата вода", каза още министър Хинков.

Детската онкохематология в София месеци наред е била без топла вода

Министър Хинков покани Ани Стоянова, председател на фондация „Даная“ да участва в Обществения съвет, който беше създаден заради проекта за бъдещата детска болница в кв. „Горна баня“. По думите му вече започва събаряне на сградите, които до момента са на територията на терена, на който трябва да се построи бъдещото лечебно заведение. Стоянова каза, че Общественият съвет работи "проформа"

"Винаги има нужда от ремонти, особено текущи, разговорът е дълъг - ние отидохме временно в ИСУЛ преди 30 години, защото идеята беше да сме част от бъдещата детска болница", каза началникът на Клиниката по детска онкохематология проф. Добрин Константинов. "Досега са правени два големи ремонта, ясно е, че сградният фонд е стар и трябва да се поддържа, каза още той. По думите му няма проблем с топлата вода в клиниката. Това е стара сграда, конструкцията е стара и водата трябва да се източва, за да дойде топлата вода", каза още той.

Проф. Константинов потвърди, че е разговарял с министър Хинков за финансиране на ремонти в клиниката, но по-същественият, по думите му, проблем е липсата на медицински сестри. "Едва ли ще можем да привлечем медицински сестри", допълни проф. Константинов.

В отговор на въпрос дали трансплантациите на стволови клетки не се правят поради липса на медицински сестри проф. Константинов каза, че това е абсолютно вярно и че отдавна болницата е сигнализирала за този проблем. "Много трудно и много бавно бихме могли да увеличим броя на медицинските сестри, защото това са проблеми, наследени от много време", допълни той. По думите му от десетилетия има недостиг на медицински сестри в цялата държава, а частна онкохематологична клиника за деца няма, защото работата е тежка, неблагодарна и непечеливша.

"Нашите деца безотказно се приемат и лекуват, независимо какви кризи сме преживявали", добави проф. Константинов.

На 16 ноември след сигналите на родителите Министерството на здравеопазването направи проверка в клиниката.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
591 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини