Намалят броя на болничните легла в Смолянско

  • 03 октомври 2023 13:07

  • 863
  • 0
Намалят броя на болничните легла в Смолянско
© Pexels
Слушай новината Слушай новината

Намаляване на броя на болничните легла в лечебните заведения на област Смолян. Това е залегнало в предложението за приемането на новота Областна здравна карта.

Експертите от РЗИ-Смолян предлагат леглата за областта да се намалят на 968, което е с 8,7% по-малко и се равнява на 51 легла за цялата област.

Общият брой на предложените легла в Областната здравна карта е изчислен на база на заетостта им през предходните периоди, която в повечето случаи не надвишава 50%. Това са отчели специалистите, преди да направят това предложение. 

Според РЗИ-Смолян, намалява се броя не на реални, а на неизползваеми легла. Освен това, съпоставено спрямо отрицателният демографски прираст, реално се получава увеличение от 48 на 51 легла на 10 хиляди души. Разпределението по видове отново е съобразено с нуждите на населението спрямо предходните периоди, като се предлага завишение на акушеро-гинекологичните и детските легла.

В проекта за Областна здравна карта се предлага увеличение от 73-ма общопрактикуващи лекари, при определени на база на брой население 62-ма. Като аргумент се изтъква географската особеност на региона – разпръснати, труднодостъпни населени места.  В изготвения проект броят на лекарите по дентална медицина се запазва.

Теодор Недев, ИПИ: Лекарите и болничните легла у нас се концентрират все повече в големите общини

„В така предложената Областна здравна карта запазваме лечебните заведения и отделенията на болниците в региона. Завишили сме броя на общопрактикуващите лекари, за да се обхванат всички граждани и да им бъде осигурена доболнична  помощ“, уточни областният управител Захари Сираков по време на Областната комисия, предава Дарик.

Одобреното от Областната комисия предложение за Областна здравна карта ще бъде изпратено за утвърждаване от Министерството на здравеопазването.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
863 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини