Ето кое е най-доброто време за забременяване

  • 28 септември 2023 14:01

  • 1743
  • 1
Ето кое е най-доброто време за забременяване
© Pexels
Слушай новината Слушай новината

Да, новините за майки, които са родили здрави деца на 40, 45 и дори 50 години, вече далеч не са рядкост.

Това обаче не е правило и не бива да ви успокоява. Може точно на вас да се случи неприятен проблем или да не успеете да забременеете. Затова не чакайте последния момент, а се съобразете с биологичния си часовник.

Ако обаче сте във фертилна възраст, има ли подходящо време за забременяване?

Кое е идеалното време

Има много истина в твърдението, че идеалното време е, когато се почувствате емоционално готови да станете майка. Но е важно да помислите и за физическата си готовност, защото за разлика от емоционалната, тя има срок на годност.

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, казва д-р Калин Поповски

Има моменти, които се считат за най-добри по отношение на плодовитостта. И точно те са идеални, ако наистина искате да имате деца.

И малко математика

Най-ефикасното време за секс с цел бебе е през фертилния период, който може да продължи до шест дни в месеца.

Тези шест дни са обикновено петте дни до и в деня на овулацията, когато тялото ви освобождава яйцеклетка, очакваща оплождане, пише сайтът "Новите родители".

Веднъж освободена, тази яйцеклетка може да оцелее само 12-24 часа в тялото ви. Но пък сперматозоидите са много по-издръжливи и могат да оцелеят до една седмица във вас, така че разполагате с 6-дневен прозорец, през който те имат шанс да изчакат и срещнат яйцеклетката.

Кога може да забременеете

Чисто статистически е по-вероятно е да забременеете, ако правите секс без предпазни средства в рамките на един ден след овулацията. Трудно е обаче да се определи точния ден преди овулацията.

Така че, ако не искате сексуалният ви живот да бъде регулиран по календар, най-добре е просто да се наслаждавате на ласките на всеки два или три дни. Това е по-малко стресиращо и по-ефективно, отколкото да фокусирате усилията си само в дните, когато смятате, че ви предстои овулация.

По принцип една фертилна двойка (без медицински проблеми) има голям шанс да си направи бебе в рамките на една година. Според статистиката, от 100 двойки, които се опитват да забременеят по естествен път:

- около 33 зачеват в рамките на един месец;

- повече от 80 успяват в рамките на една година;

- над 90 стават родители в рамките на две години.

Имайте предвид, че тези данни са само средни стойности. Някои двойки имат висока месечна плодовитост. Това означава, че те имат много по-голям от средния шанс да направят бебе в рамките на даден месец. Докато при други всичко се случва много по-бавно.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1743 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.28 | 18:18

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> mub.me/medbg

Добави коментар

Водещи новини