Нов специализиран сайт дава детайлна информация за имунизациите в България

  • 26 септември 2023 15:23

  • 1152
  • 2
Нов специализиран сайт дава детайлна информация за имунизациите в България
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Новият специализиран сайт „Плюс мен“ дава детайлна информация за имунизациите в България. Той е създаден от екипа на „Информационно обслужване“, по поръчка на Министерство на здравеопазването (МЗ) и бе представен по време на семинар за журналисти „Ваксини и ваксинопрофилактика“.

„В българското общество се очертават пет клъстера в отношението към ваксините. Около 25% са твърдите привърженици на ваксините, около 20% са скептици, които могат да бъдат повлияни чрез целенасочени послания и едва около 12% са твърдите антиваксъри“.

Това заяви заместник-здравният министър доц. Михаил Околийски. „Българският антиваксър, с 15% представителност, вдига шум като за 115%.

Нашето оръжие да се борим с това, за съжаление не е науката. Решението дали да се ваксинираш е емоционално, а не рационално. Хората трябва да разберат, че ваксинацията е за тяхно добро – разберат ли го, те ще го направят“, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил.

За целите на новия сайт на МЗ е използвана платформата „Плюс мен“ https://plusmen.bg/, която беше пусната по време на пандемията, за да предоставя информация за ваксините срещу COVID-19.

Актуализираният портал представя данни за задължителните и препоръчителни имунизации, всяко едно от заболяванията, срещу които са насочени ваксините, както и Националните програми за ваксинация, които се реализират в България.

Германия започна есенна кампания по ваксиниране срещу коронавирус

В сайта могат да бъдат намерени отговори на най-често задаваните въпроси и опровержение на най-разпространените митове, свързани с ваксините. На семинара бе представено и проучване на УНИЦЕФ по поръчка на Министерството на здравеопазването „Нагласи към прилагането на българския имунизационен календар при деца“.

Според резултатите 61% от родителите на деца до 4 г., са в подкрепа на задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини.

По отношение на общопрактикуващите лекари, 83,7% от тях се обединяват около мнението, че ваксините от имунизационния календар на децата на възраст от 0 до 6 г. трябва да останат задължителни.

По време на семинара д-р Кремена Пармакова от Дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“ към МЗ обяви, че вече е започнало приложението на новата ваксина - Gardasil 9 по Националната програма за профилактика на рака на маточната шийка. Така момичета от 10 навършени до 13 години 11 месеца и 29 дни, могат да получат безплатно ваксина срещу човешки папилома вирус (HPV).

За изграждане на ефективна защита е необходимо да се поставят две дози. Досега по Програмата се осигуряваха безплатно ваксините Gardasil. „Всяка трета жена в България между 14 и 55 г. е носителка на HPV инфекция“, посочи д-р Пармакова и допълни, че най-сигурният начин за превенция срещу човешките папилома вируси е ваксинацията.

На форума стана ясно, че от сряда (27 септември) започва приложението на новата адаптирана ваксина срещу XBB-варианта на COVID-19.

В Регионалните здравни инспекции вече са разпределени 80 000 дози.

Ваксините са предназначени за лица над 12 г., а през идната седмица се очаква и доставка на ваксини за деца между 6 м. и 11 г. Д-р Радосвета Филипова от Дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“ към МЗ заяви, че по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и пневмококовите инфекции при лица на и над 65 г., тази година е осигурено финансиране на 370 544 ваксини срещу грип.

През следващите 3 години броят им постепенно ще се увеличава, като целта е през 2026 г. да бъде постигнат 35% обхват на целевата група.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1152 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.09.26 | 22:27

2
Вацаните мрат като мухи

2023.09.26 | 18:39

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom

Добави коментар

Водещи новини