Белоградчик е напът да остане без болница

  • 17 септември 2023 16:10

  • 1111
  • 3
Белоградчик е напът да остане без болница
© Bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Общинската болница в Белоградчик е пред затваряне заради дългове. Лечебното заведение трябва да изплати над 300 хиляди лева на фирмата, която осигурява лекарства за болничната аптека.

Най-близките лечебни заведения са във Видин и Монтана.

„Имаме три отделения – вътрешно, детско и неврологично. Болницата е общинска фирма. Общината трябва да реши този въпрос”, заяви в ефира на Нова телевизия д-р Жори Николов.

В понеделник предстои сесия на Общинския съвет и трябва да се вземе решение дали общината може да помогне със средства.  

Бъдещето на болницата във Враца: Не е ясно дали отделението за деца ще заработи

Междувременно медиците от болницата в понеделник излизат на протест. 

В 7:30 часа на 18 септември работещите в МБАЛ „Проф. Георги Златарски” в Белоградчик ще излязат на протест пред болницата. Категорични сме, че твърденията на кмета на Община Белоградчик Борис Николов в медиите за липса на законово основание за превеждане на пари към лечебното заведение не отговарят на истината. Има поне два начина това да се случи и те са регламентирани в законодателството.

По-рано днес кметът съобщи, че Общината няма пари и законово основание за финансиране на лечебното заведение. Настояваме да покаже писмата, с които, по негови думи, Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите са му забранили да спаси общинската болница.

След днешните медийни изказвания на кмета, че "пари няма, а дори и да имаше, няма как да се преведат за покриване на дълговете", кредиторът се отказа да преговаря с кмета на Община Белоградчик, което практически означава, че ще се пристъпи към опис и изземване на апаратурата, леглата и друго имущество, ако до вторник не се намери спешно решение за излизане от ситуацията, съобщават от болницата.

"Не е вярно и твърдението, че Общината няма пари, защото на общинските служители са раздадени бонуси на обща стойност 240 000 лв. За чиновници може, за лекари не може", коментира по-рано днес кардиологът Георги Николов, който припомни, че от месеци не са получавали заплати.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1111 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.09.17 | 19:17

3
Ало управляващите нехранимайковци! Действайте светкавично!

Добави коментар

Водещи новини