Проф. Мая Балитова: Мит е, че всяка пълна упойка скъсява живота с 5 години

  • 17 септември 2023 14:20

  • 3675
  • 1
Проф. Мая Балитова: Мит е, че всяка пълна упойка скъсява живота с 5 години
© Кадър: Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

"Абсолютен мит е, че всяка пълна упойка скъсява живота с 5 години". Това заяви проф. Мая Балитова началника на Клиниката по анестезия и интензивна терапия на ИСУЛ в предаването „Пулс” по Нова нюз.

"Преданестезиологичната консултация е една от най-важните стъпки. Тогава анестезиологът се запознава с пациента. Много често, когато операцията се налага спешно, срещата между анестезиолога и пациента е в самата операционно. Изключително важен етап е целият процес", каза проф. Белитова.

Лекари от НКБ отстраниха дефект след смяна на сърдечна клапа при двама пациенти

"Общата анестезия представлява временно контролирано се отнема съзнание, настъпва съм на пациента, пълна липса на чувствителност не само на болка, а и на температура, на натиск, на положение на тялото в пространството, мускулна релаксация и автономна стабилност. Съвременната обща анестезия използва многокомпонентни медикаменти, насочени към отделните прицелни свойства на общата анестезия, за да не се появи токсичност. Един от най-разпространените митова е, че общата анестезия е опасна, да едно време е била, но медицината се развива. Вече имаме много по-добра апаратура. много по-добри медикаменти и най-вече много умни лекари", категорична е проф. Балитова.

Защо е важна предоперативната консултация с анестезиолога. "Тя е много важна, защото благодарение на нея, анестезиологът се запознава с конкретния пациент, с неговата физиология, с неговите отклонения от нормалния здравен статус. Много често, когато оперативните интервенции се налагат по спешност, срещата между анестезиолога и пациента става в самата операционна. Това е изключително важен етап", обясни тя.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3675 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
така е,

2023.09.17 | 17:59

1
и го скъсявате с поне 20години когато изтеглите непозв0лено ствол0ви клетки от млади хора уж неможете да вкарате упойката в гръбнака от първия път

Добави коментар

Водещи новини