Няма палатки пред здравното министерство, движението не е блокирано

  • 30 август 2023 13:08

  • 974
  • 0
Няма палатки пред здравното министерство, движението не е блокирано
© МЗ
Слушай новината Слушай новината

Пред МЗ започна нов протест срещу начина, по който се очаква да бъдат разпределени парите за увеличение на заплатите в Спешната помощ. 

Все още няма палатки на площада пред сградата. Има разположени две маси, които протестиращите по-рано донесоха. Около двайсетина души, предимно шофьори, се събраха на днешния протест, предава БНР.

Движението на автомобили не е блокирано. 

Председателят на синдикат "Защита" Красимир Митов заяви, че хората се чувстват излъгани и не знаят кога ще получат увеличението на заплатите, обещани от Здравното министерство - 22% за всички: "Парите да бъдат изплатени незабавно и оставка на министъра, защото бави парите. При положение, че парламентът ги е гласувал тези пари и ги има в наличност, защо бави тези пари, не ги изплаща на хората и създава напрежение и изостря обстановката в центровете. Може ли да излезе и да обясни на тези хора защо примерно този месец във фишовете ги няма парите?"

Митов допълни, че ако тези искания не бъдат чути и по тях не започне работа, от понеделник започват сериозни протести. Очакват се пътни блокади в страната. 

Тази сутрин от "Спешните екипи на България" изпратиха писмо до медиите, в което се заявява, че днешният протест не е на спешните медици и спешните екипи.

Членове на синдиката "Защита" са предимно шофьори, които призовават на бунт шофьорите на линейки, както и че решението да се увеличат заплатите на всички работещи с 22% е справедливо.

Отворено писмо: Спешните медици НЕ протестират!

"Тристранката опраска с 200 км/ч работещите в спешните центрове. Няма как да ни разпределят равно на калпак. Едно е 22% на 3000, едно е на 1000 лева. Увеличават ножицата непрекъснато. Всяват раздор и разделение между работещите в спешните центрове по длъжности", коментира пред БНР Милена Атанасова, заместник-председател на Национален синдикат "Защита".

Обстановката е взривена от писмо на министъра на здравеопазването от 24.08. 2023 г. до директорите за спешна помощ, в което се казва, че в бюджета е предвидено единствено устойчиво заплащане на приетите в края на миналата година възнаграждения, поясни Атанасова относно подновяването на протестите на работещи в системата на спешната помощ. По думите ѝ никъде не се коментира увеличението на основните възнаграждения с 22% от началото на август.

Министърът официално излиза в медиите, че спира да си контактува с нас, защото поставяме въпроси, допълни Атанасова.

"Проф. Христо ХинковХристо ХинковПроф. Христо Хинков е роден на 25 март 1953 г. в София. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на, преди да коментира за заплатите на шофьорите, нека да се качи – има шофьори бол, които са готови да му дадат ключа на своята линейка, да отиде и да подкара", призова Милена Атанасова.

"Той даде обещание пред тези мъже – фелдшери, парамедици, шофьори. Накрая се изгаври с тях. Но това са ни политиците – благи на обещания."

Синдикат "Защита" с обвинение срещу министър Хинков: Той настройва работещите в Спешната помощ един срещу друг

"С тази политика на управление, с това несправедливо и недостойно възнаграждение на работещите в центровете, държавата се гаври не само с работещите в един от стълбовете на националната сигурност. Гаври се и с пациентите", заяви Милена Атанасова в предаването "Преди всички".

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
974 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини