"Пили бензин и мастика": 4 деца са в болница в Пазарджик

  • 19 юни 2023 17:18

  • 5553
  • 0
"Пили бензин и мастика": 4 деца са в болница в Пазарджик
© Freepik
Слушай новината Слушай новината

Четири деца с различни отравяния са приети в МБАЛ-Пазарджик през последната седмица. Две от децата са излекувани и изписани, а две все още продължават да се лекуват.

Момиченце на 1 година и два месеца от Бургас, което се е отровило с бензин, е прието в Интензивния сектор на отделението. То е гостувало на своята баба в Пазарджик, която по грешка му дала да пие от шише, в което се е съхранявало горивото, съобщи във "Фейсбук" началникът на педиатричното отделение в болницата д-р Валентин Данчев.

По думите на бабата детето е отпило 2-3 глътки от бензина. Момиченцето е прието в болницата в увредено състояние и интоксикирано. „Взехме превантивни мерки, за да не развие детето химична пневмония, която е много опасна, защото бензинът се излъчва през белия дроб“, обясни д-р Данчев.

Детето вече е излекувано и изписано от отделението, пише бТВ.

11-годишно момиче от с. Семчиново се е отровило, след като е консумирало неизвестно количество мастика. То е прието с алкохолно отравяне, в тежко състояние. Спасено е и е изписано здраво. В момента в отделението се лекуват още две отровени деца. Момиченце на 2 г. и 8 месеца от с. Лесичово, което е оставено без надзор от своята баба, на която е гостувало, е успяло да погълне една таблетка хлофазолин - лекарство за намаляване на кръвното налягане.

Ще има ли наказани заради натровените деца в Петрич?

Детето е прието в болницата около 2 часа през нощта на 19 юни. То е било със забавена сърдечна дейност и хипотония. След започнатото лечение състоянието на момиченцето се подобрява, но ще остане на лечение още няколко дни.

Д-р Данчев подчерта, че има и случаи на починали кърмачета, след като са мазани с мас и аспирин. Новородено бебе на 25 дни е прието на 17 юни, след като е намазано няколко пъти с бебешко олио, в което е била разтворена таблетка с аспирин. Появата на обриви по тялото му става причина да бъде потърсена лекарска помощ. Детето е прието интоксикирано и в незадоволително общо състояние. След проведеното лечение вече е значително по-добре и предстои да бъде изписано от отделението.

От началото на годината 12 са случаите на отровени деца, които са настанени в МБАЛ-Пазарджик. В повечето случаи става въпрос за медикаментозни и алкохолни интоксикации. Има и случай на дете, което се е отровило с формалдехид. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
5553 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини