Спасиха родено в 7-мия месец бебе от Карлово

  • 14 юни 2023 10:53

  • 2501
  • 0
Спасиха родено в 7-мия месец бебе от Карлово
©

За пореден случай на спасено новородено с помощта на детската линейка стана ясно днес, информира БНР.

За сложната ситуация с щастлив край разказа във фейсбук Лазар Радков от инициативата „Капачки за бъдеще“.

В понеделник в болницата в Карлово получават сигнал от 112, че родилка е започнала да ражда у дома в 7 месец от бременността. От болницата веднага изпращат линейка на адреса и звънят в Пловдив, за да изпратят неонаталната линейка, купена с дарени пластмасови капачки. От Пловдив с линейката тръгва и парамедикът Цвятко Луджев, който е председател на "Клуб за Бъдеще" - Пазарджик.

Процесът на раждането толкова е напреднал, че жената ражда още в линейката на карловската Спешна помощ. Лекарите поемат бебенцето, поставят го в кувьоза, дарен преди няколко години също от инициативата „Капачки за бъдеще“ и полагат грижи да го стабилизират, понеже при раждането мъничето не е изплакало. Скоро пристига и неонаталната линейка от Пловдив.

С помощта на Цвятко неонатоложката от Карлово – д-р Дориана Маринова, лекар с над 40 години опит, помогнала на над 19 000 дечица, поставят бебето в транспортния кувьоз, слагат му специална кислородна маска за новородени и му пускат кислород, защото недоносеното бебенце има нужда. Съвсем скоро бебенцето е докарано в стабилно състояние в УМБАЛ „Св. Георги“, където специалистите неонатолози го поемат.

„Поредна успешна мисия за линейката на "Капачки за Бъдеще" в Пловдив  Благодарим на всички всички замесени от Пловдив, Карлово и Пазарджик “, написа Лазар Радков. 

„Капачки за бъдеще“ осигури втора детска линейка - този път за Плевен

Това е поредният случай на спасени недоносени бебета в региона. Преди месец с помощта на дарената техника бяха оказана спешна помощ на недоносени близнаци от Велинград. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
2501 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини