Плевенската болница получи последно поколение робот „Да Винчи“

  • 06 юни 2023 14:34

  • 2782
  • 0
Плевенската болница получи последно поколение робот „Да Винчи“
© bulphoto
Слушай новината Слушай новината

Плевенската УМБАЛ "Света Марина" получи четвърто последно поколение робот „Да Винчи“ за своя 20-годишен юбилей. Новината бе съобщена от акад. Григор Горчев, основател на лечебното заведение, на събитие, посветено на 20-та годишнина от създаването на болницата. 

Новият робот "Да Винчи" е произведен миналия месец в САЩ и днес бе инсталиран в плевенското лечебно заведение. Той предлага най-добрата 3Д визуализация, която може да съществува в момента. Системата е много по-бърза и по-лесна за работа, има по-леко движение на роботизираните ръце, много по-малка травматичност за пациента, освен това времето за операция е по-кратко. 

Доц. Веселин Маринов: Навлизането на роботизираната хирургия е възможност за пациентите ни да ползват най-иновативните подходи в света

В болници в страната има общо 11 роботизирани системи "Да Винчи". От тях четири са в Плевен като две са в УМБАЛ "Света Марина".

На тържеството по повод годишнината бе съобщено, че за 20 години от създаването на гинекологичната клиника "Света Марина" до днес, когато тя вече е университетска многопрофилна болница, са извършени над 80 000 операции. От тях 60 000 са мини инвазивни, направени са също така лапароскопски, роботизирани и "хай фу" интервенции. Преминалите пациенти през структурите на болницата са повече от 120 000 като 80 процента от тях са от населени места извън област Плевен. Ние сме мисионери по отношение на качественото лечение на пациентите, категоричен е акад. Горчев, цитиран от БТА.

Сн. Агенция Булфото

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2782 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини