Умишлено ли е докарана болница за деца с увреждания до фалит?

  • 29 май 2023 08:36

  • 925
  • 3
Умишлено ли е докарана болница за деца с увреждания до фалит?
© Novini.bg/ Canva

Разследване на bTV - доведена ли е умишлено до затваряне Специализираната болница за рехабилитация в Котел? Сигналът е от майки на деца с увреждания, които алармираха за закриването на лечебното заведение със 70-годишна история.

Днес болницата отвори врати, за да изпише тримата останали пациенти. 95% от персонала вече е напуснал.

Болницата в Каварна е пред фалит, търси се вариант за спасяването й

Майки от цялата страна - Разград, Елена, Хасково, Сливен - сигнализираха за проблема. Те водят децата си в болницата, които са с ДЦП и аутизъм и са проходили след рехабилитация в лечебното заведение.

Разказват за случаи, в които детското отделение стои празно, но от болницата отказват прием на пациенти. Така за две години лечебното заведение трупа финансови загуби и спира работа.

"Майки ми се обаждат, защото знаят, че съм тук и питат дали има свободни места. Аз им казвам, че в детското отделение има места, но като звънят на човека, който прави графика, той им казва, че всичко е заето, а реално не е така“, разказа Анелия Петрова, майка на дете с уреждане.

„Миналата година беше последно, предната година също, когато ми казаха, че има много записани деца и трябва да изчакам, но всъщност имаше свободни места за майките", добави Радостина Колева, майка на дете с ДЦП.

Специализираната болница в Котел първа в страната получава апарат за локомоторна терапия, а дарението за близо 1 милион лева е от кампанията "Българската Коледа". В лечебното заведение болни деца от цялата страна се изправят на крака и поддържат живота. Има и отделение за възрастни с тежки увреждания на опорно-двигателния апарат и неврологични заболявания.

Днес майките твърдят, че за тях и децата им алтернатива няма.

"Идваме тук две години, моето момче проходи. В Карнобат нямаме такъв център, който да прави рехабилитация, доволни и сме и не искаме болницата да се затваря", добави Силвия Христова, майка на дете с ДЦП.

„Ние нямаме друг вариант. Тръгвайки си оттук, ние бяхме за последен път на 17 май. Той беше много разстроен, че няма да си вижда приятелчетата“, добави Стела Стефанова.

Управителят, с който bTV се свърза по телефона, твърди, че от здравното министерство знаят за проблема. Версията му за фалита е, че нямат пациенти и достатъчно приходи. 

В болницата работи цялото семейство на управителя – съпругата му, дъщеря му и зет му.

„Напуснал съм, понеже имаше нередовно изплащане на заплатите. Накрая останахме два с колегата на работа и нямаше как да поемем цялата работа. Директорът каза, че не ме принуждава да напусна, ако искам да остана, но ще работя без заплата“, разказа рехабилитаторът Светлин Димов.

„50% получавахме заплата за тази година. По 500 до 700 лева на месец. Аз имам още два дни на работа“, каза Николай Петров.

Медицинска сестра в санаториума разказва, че отливът на пациенти е започнал, след като се е затворила кухнята преди две години. След появата на bTV директорът на санаториума се е обадил на част от персонала.

„Получих обаждане от съпругата на директора, за да ме попита какво е станало и кои са били тук“, каза Христина Карагеоргиева.

Управителят на болницата отказа да се покаже пред камерата на bTV.

„Изработените пари, които идват са половината, които са необходими, за да може да съществува лечебното заведение“, каза д-р Цветан Влахов.

Той коментира, че не знае дали са връщани пациенти. Влахов отрече неговото семейство да работи в болницата.

„Дъщеря ми е в майчинство. Всички, които са работили при мен, са били отделени така както трябва. Съпругата ми е рехабилитатор. Дъщеря ми е „Човешки ресурси“, зет ми е юрист, но той напусна“, добави той. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
925 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.05.29 | 13:25

3
Ще се види кой ще купи болницата с обурудването за джобни и тогава ше е очевидно. Но няма да е новина... Бялата мафия в действие.

2023.05.29 | 09:44

1
95% от пepcонала вече е напycнал. Останалите 5 % са шeфa на бoлницaта, poднините му и полицаите, на които дава pyшвети да не го paзпитват.
MBP

2023.05.29 | 09:52

2
е озадачано. Фалират болници, 2,5 милиона българи вече избягаха в чужбина и полицаите "не знаят" защо.

Добави коментар

Водещи новини