Протестиращи поискаха оставката на директора на „Майчин дом“

  • 23 май 2023 17:01

  • 1185
  • 0
© Булфото (архив)

Протестиращи от националния синдикат „Защита“, които са се събрали пред сградата на Министерството на здравеопазването, настояват за оставката на директора на Акушеро-гинекологичната болница (АГ) „Майчин дом“ проф. Иван Костов, предава БТА. 

По думите на организаторите, протестът е заради продължаващ административен тормоз, оказван над работещи в здравното заведение. 

Причината за протеста станах аз и моето уволнение, но всъщност фокусът се измести, каза пред журналисти д-р Елена Георгиева, която допреди дни беше началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в „Майчин дом“.

По думите ѝ не толкова нейното отстраняване от поста е проблемът, колкото оказваният административен натиск върху колегите, както и нарушения, констатирани по време на последния одит, извършен в „Майчин дом“. 

Според д-р Георгиева одитът показва липса на методика за разпределяне на средствата от „избор на екип“ към работещите, неясен начин за определяне на заплатите и др. 

По думите на д-р Георгиева одитът показва още, че директорът на „Майчин дом“ по свое усмотрение е разпределял допълнителни възнаграждения, сключвал е договори сам със себе си, а дейностите по роботизирана хирургия са извършвани и от медицински специалисти без необходимата квалификация. 

Медици от „Майчин дом” излизат на протест

Одитният доклад, който беше показан пред журналисти, е извършен от звено „Вътрешен одит“ към Министерството на здравеопазването с дата 1 август 2022 г. и е подписан с електронен подпис от Светослав Симеонов.  

Председателят на „Защита“ Красимир Митов каза, че синдикатът ще изпрати сигнал в прокуратурата по повод констатациите в одита. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1185 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини