НЗОК ще плати 610 хил. лв. на частна болница в Монтана, постанови окръжният съд

  • 15 май 2023 10:14

  • 532
  • 0
НЗОК ще плати 610 хил. лв. на частна болница в Монтана, постанови окръжният съд
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Окръжният съд в Монтана постанови Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) да плати 610 549 лева на частната Многопрофилна болница за активно лечение „Сити клиник - Свети Георги“ – Монтана за надлимитна медицинска помощ, съобщиха от Съдебната палата в Монтана.

Делото е заведено от болницата, след като Касата отказала да плати въпросната сума за извършени и отчетени от болницата услуги по оказване на болнична помощ. От НЗОК твърдят, че заявените от болницата суми за периода от месец май 2018 година – до декември 2019 година са над договорените стойности за съответните месеци и става въпрос за така наречената „надлимитна дейност“.

МС одобри бюджета за 2023 г. и бюджетите на ДОО и НЗОК

Съдът е приел за безспорно, че в този период болницата е предоставила описаните услуги на своите пациенти по клинични пътеки и е намерил отказа на НЗОК да ги плати за неоснователен, тъй като Конституцията на България прогласява правото на гражданите да имат здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ и безплатно ползване на медицинско обслужване. 

Твърдението на НЗОК, че като бюджетна организация е длъжна да следва бюджетната дисциплина и да изплаща само средствата по утвърдените прогнозни стойностни, е неоснователно, посочват от съда.

Решението на Окръжния съд в Монтана може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в София, уточниха от Съдебната палата в Монтана.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
532 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини