Поредна чернодробна трансплантация във ВМА

  • 28 март 2023 09:43

  • 396
  • 1
Поредна чернодробна трансплантация във ВМА
© ВМА
Слушай новината Слушай новината

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация – първа от началото на 2023 година. Реципиентът и донорът са мъже – и двамата на 58 години.

Трансплантацията започна късно вечерта на 26 март. Експлантацията бе извършена във великотърновската болница, като по-рано през деня наш екип бе транспортиран до там със самолет C-27J “Spartan” от състава на 16-та авиационна база на Военновъздушните сили.

Транспортираха със „Спартан“ медицински екип заради донорска ситуация

Самата трансплантация продължи около 7 часа. Беше технически по-сложна заради тежкото състояние на реципиента, който беше в много напреднал стадий на чернодробно заболяване, коментира доц. Васил Михайлов, ръководител на екипа, извършил интервенцията.

Благодарение на усилията на целия екип – тук искам да обърна специално внимание на ключовата роля на нашите анестезиолози и реаниматори, в момента пациентът се намира в добро състояние, екстубиран, контактен и адекватен, допълни още той.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

Благодарим и на колегите от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” и на техния координатор по донорство д-р Сибила Маринова за перфектната организация при осъществяване на експлантационния процес. Признателни сме и на екипажа на ВВС: подполковник Пламен Дончев, командир, и помощник-командир – капитан Николай Калайджиев и борден инженер – майор Мирослав Пипев, които за пореден път бяха с нас в тази мисия и изпълниха задачата си успешно, коментира още доц. Михайлов.

 

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
396 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.29 | 07:07

1
преди години един футболен ас опитвал знайни и незнайни питиета, дръпна хвалби във вма за трансплантите. но защо цял спартан за пар.че др.об? къде е ко.ко вла.дов, дето се цеп.еше, че каквото си поръча, това ще кацне на вма?

Добави коментар

Водещи новини