Спасиха мъж с тежка инфекция на мозъка в Пловдив

  • 23 март 2023 10:49

  • 917
  • 2
Спасиха мъж с тежка инфекция на мозъка в Пловдив
© Болница Свети Георги

36-годишен мъж е спасен от тежка инфекция на мозъка чрез изключително сложна хирургична манипулация в Интегралния център към Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Свети Георги“ в Пловдив.

Интервенцията е извършена от изпълнителния директор на университетската болница и ръководител на Катедрата по ушно-носно-гърлени болести на Медицински университет в Пловдив проф. д-р Карен Джамбазов.

На пациента е изпълнено модерно миниинвазивно ендоскопско ендоназално възстановяване през носа със сложна техника.

Отстраниха изключително рядък тумор от носната кухина на пациент в Пловдив

Преди около 1 година започнало изтичане на водниста течност от лявата страна на носната кухина, мъжът посетил УНГ специалист.

Лекуван е с медикаменти, но без никакъв ефект. За съжаление състоянието е останало недиагностицирано до момент на усложнение.

Тогава пациентът бил намерен от близките в неясно съзнание. При прегледите е установена тежка инфекция на мозъчните обвивки от бактериален произход. След излекуване в Клиника по инфекциозни болести на УМБАЛ „ Свети Георги“, мъжът е насочен за допълнителна диагностика в Клиника по УНГ болести. 

Той е идентифициран с високоспециализирани изследвания – компютърна томография с висока разделителна способност, магнитно-резонансна томография и интраоперативна диагностика с приложение на флуоресцеин интратекално за детайлна диагностика на дефекта, стандарт за диагностика в европейските страни и по света.

В хода на предоперативната диагностика са установени костни и дурални дефекти с различна локализация.

Д-р Александрина Топалова-Шишманова открива риноликворея - състояние на изтичане на гръбначно мозъчна течност през носа.

Причината е тежка черепно-мозъчна травма, получена преди 8 години и довела до дълъг престой в интензивно отделение и с ранна постравматична риноликворея, която е терапевтирана консервативно.

След изключително прецизната хирургична интервенция през носа със сложна ендоскопска техника пациентът вече се възстановява успешно.

Той е значително по-добре, а рискът от усложнения, свързвани с инфекция на мозъка от риногенен произход е елиминиран.

Радина Лазарова
917 2

Коментари 2

Добави коментар
ТМ

2023.03.23 | 13:50

2
Поклон пред целия лекраски екип!
ТМ

2023.03.23 | 13:50

1
Поклон пред целия лекраски екип!

Добави коментар

Водещи новини