Плащаме 70-100 лв. за частен преглед, при операции слагат "китайски боклуци" на пациентите

  • 23 март 2023 08:14

  • 4504
  • 0
Плащаме 70-100 лв. за частен преглед, при операции слагат "китайски боклуци" на пациентите
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Най-евтиният платен преглед при лекар вече е над 50 лева, а при професор без направление цената стига до 700 лева. Медицинските изделия също поскъпват. 

"Медицинските прегледи отдавна преминаха 50-75 лв., дори над 100 лв. при лекари, без да са професори и доценти, при зъболекарските услуги нарастването е с 30% и стават все по-недостъпни, каквито стават и медицинските изделия. Ако приемем, че за една тазобедрена става НЗОК заплаща 1500 лв., пациентът доплаща 1500-3000 лв., колкото си реши съответното лечебно заведение", коментира председателят на Българската асоциация за защита на пациентите Пламен Таушанов в студиото на "България сутрин".

Той е категоричен, че медицинските изделия трябва да бъдат заплащани изцяло от НЗОК, без пациентите да си доплащат.

"Имаме проблеми с ортопедията и травматологията: когато възрастен човек си счупи крака или ръката, той трябва да доплати 2-3000 лв. за имплант, пирон или каквото е необходимо", даде пример Таушанов.

По думите му е съвсем нормално Касата да заплаща всички медицински изделия, включително и консумативи, каквито са уринарните торбички. При нас се поемат годишно около 200 лв. при нужни поне 500. Гостът посочи, че у нас на ден се полага безплатно една такава, а в много страни в Европа са без лимит.

"Това са хора в неравностойно положение, не може с една торбичка да минава денят, по същия начин е и с катетъра. За новородените Касата не заплаща катетри за подаване на кислород, инкубационни тръби, а имаме 55-60 000 раждания годишно", заяви още Таушанов.

Като проблем той посочи, че НЗОК не определя какво се заплаща с цената на една клинична пътека - каква част е за труда на медицинския персонал, колко за лекарства, колко за хранене. Гостът отново призова цената на клиничната пътека да се промени, както и да има по-добър контрол.

"Имаме сигнали, свързани с медицински изделия, които до преди 1 година си ги плащаха пациентите - 1500-2000 лв., а същевременно не се знае какво се ползва - слагат им боклуци, които изпускаха, а си е платил пациентът. В момента Касата плаща само в коремната хирургия в онкологията", каза още Таушанов.

Председателят на Българската асоциация за защита на пациентите уточни, че ЕК е започнала процес за повишаване на сертификатите за медицински изделия

"В Източна Европа те са на по-високо ниво, а всякакви китайски стоки имат сертификат CE - този стандарт не е достатъчен. Затова ЕК се занимава с този въпрос, но поставя и въпроса за преходен период, за да не останат пациентите без медицински изделия", уточни Таушанов.

Проф. Силва Андонова: За по-добри резултати при инсултите, е нужно обучение

Десислава Станева
4504 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини