Хосписът в с. Николово работел без лиценз

  • 22 март 2023 17:44

  • 616
  • 0
Хосписът в с. Николово работел без лиценз
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Хосписът "Свети Никола" не притежава лиценз за предоставяне на социалната услуга "Резидентна грижа", съобщиха от Агенцията за качеството на социалните услуги пред БНТ, във връзка с призива на Община Русе за затваря на социалното заведение.

От там обясниха, че той се управлява от "ХОСПИС ЦАРИЦА ЙОАННА" ЕООД, вписано в търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел към Агенция по вписванията със седалище гр. Търговище. Към настоящия момент обаче Агенцията за качеството на социалните услуги не е издавала лиценз на дружеството за предоставяне на социални услуги по смисъла на Закона за социални услуги.

Със заявление от 5 декември 2022 г. търговското дружество е кандидатствало за лиценз за хосписа в с. Николово, но след проверка, извършена от Агенцията, им е било отказано. Причините са, че фактическата обстановка не отговаря на описаните обстоятелства по отношение на социалната услуга в подаденото от кандидата заявление по отношение на социалната услуга "Резидентна грижа" за "пълнолетни лица в нетрудоспособна възраст", както и на стандартите за качество, определени в Наредбата за качеството на социалните услуги.

Община Русе призова за затварянето на частен хоспис край града

Изводът е, че в момента хосписът в с. Николово работи без лиценз, заявяват от Агенцията за качеството на социалните услуги и подчертават, че за това нарушение на 20 януари т.г. на управителя е съставен акт за административно нарушение. Оттам препоръчват на гражданите преди да настанят близък в хоспис, да направят справка в сайта на Агенцията дали има лиценз.

От хосписа заявиха за БНТ, че към днешна дата все още се води съдебно дело по процедурата за лицензирането им.

Novini.bg
616 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини