Медици от болницата в Добрич ще извършват прегледи в малките населени места от областта

  • 17 март 2023 13:00

  • 145
  • 0
Медици от болницата в Добрич ще извършват прегледи в малките населени места от областта
©

Медици от болницата в Добрич ще имат посещения веднъж седмично в малките населени места от областта.

Проектът трябва да започне в началото на следващия месец, обяви служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев пред журналисти след среща разговор с кметовете от област Добрич. Той уточни, че кметовете са поели ангажимент да представят възможни локации, където екипите от Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Добрич да правят своите посещение, да извършват профилактични и неотложни прегледи.

Това е възможност всички отдалечени места в нашата област да имат достъп до качествена медицинска грижа, заяви директорът на МБАЛ-Добрич д-р Георги Желязков. Той допълни, че кметовете на общини ще участват в логистиката по проекта. Според него инициативата е изключително благородна. Ще направим така, че поне веднъж месечно нашите звена да имат възможността да са на съответна локация. Тази подкрепа я изразиха и кметовете на общините - да се организира транспорт и бази, да се организират и екипите, допълни д-р Желязков.

По моя инициатива, съвместно с министър Меджидиев и директора на болницата, събрахме кметовете от областта, за да помогнем всички общини в областта да получат адекватна медицинска подкрепа и помощ, заяви кметът на Добрич Йордан Йорданов. По думите му изключително важно е хората навсякъде да могат да бъдат прегледани на място, бързо и адекватно. Това нещо ще се случи в следващите седмици и месеци, изрази надежда Йорданов. 

Инициативата е стратегически важна, коментира министър Меджидиев. Това ще е първата област, в която ще започне инициативата за мобилни екипи. Идеята на Министерството на здравеопазването е в малките населени места да има в бъдеще денонощни амбулаторни центрове. Кметовете на общините познават населените места в региона най-добре, затова им възложих задача те да определят къде да бъдат местата за посещение. Защото има населени места, където има медицински центрове и те функционират, уточни министърът.

Нашата цел е финансовият ресурс, който се отделя за здравеопазване, да се насочи така, че да се осигури на населението достъп до безплатна медицинска помощ 24 часа в денонощието, каза още Меджидиев.

Предвижда се да бъде пусната и т.нар. телемедицинска услуга - във всяко едно населено място да има разкрит телемедицински пункт, по всяко едно време на денонощието населението да има връзка с областната болница и специалистите, които дежурят там, каза още министърът и добави, че в област Бургас услугата вече се предлага. Предстои на местно ниво да се уточни графикът, за да може тези два проекта да започнат да функционират, допълни той.

Министър Меджидиев обяви и поредната инициатива по програмата „Детско здраве“ в Добрич. Утре в Медицинския център при МБАЛ в Добрич ще бъдат извършвани високоспециализирани безплатни прегледи на деца, от 9:30 ч. до 14:30 часа. За утре има записани 320 деца. Дори да има незаписани, те могат да дойдат, колегите ще работят, докато има деца през целия ден. Ще има лекари от 12 специалности, всички в детската сфера, добави здравният министър.

Кампанията „Детско здраве“ се провежда вече десет години. От началото на кампанията са прегледани над 19 хил. деца, съобщи още Асен Меджидиев.

Десислава Станева
145 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини