Лекар изроди бебе в коридора на Спешното в Сливен

  • 14 март 2023 07:18

  • 4748
  • 1
Лекар изроди бебе в коридора на Спешното в Сливен
© Novini.bg/ Canva

Заплетено раждане с щастлива развръзка. За уникален случай на раждане в коридора на Отделението по спешна медицина в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - Сливен съобщи началникът на отделението д-р Тодор Суванков. Става дума за раждане на бебе със седалищно предлежание.

"Освен че е рядък, този случай е драматичен и отговорен. Раждане по нормален път на бебе със седалищно предлежание би затруднило всеки един опитен акушер-гинеколог, а това, че се случва в почти полеви условия, без родилна зала и подходящи условия, го прави още по-отговорен и драматичен. При бебета със седалищна позиция над 90 процента от случаите, раждането се извършва с планирано секцио", обясни д-р Суванков.

Докторка изроди здраво бебе в линейка

Родилката е 26-годишна жена от Ямбол. Транспортирана е до сливенската болница със собствен транспорт на 6 март, около 21:30 ч. Раждането е започнало в автомобила. Бързата реакция на дежурния лекар д-р Стефка Плачкова, която е специализирала акушерство и гинекология, е помогнала в критичната ситуация.

"Бебето беше до раменете навън и беше посиняло. Установих, че няма сърдечна дейност. Веднага се обадихме на дежурните в Отделението по акушерство и гинекология, но прецених, че ситуацията е критична и трябва да действаме веднага и всяка минута е ценна. Майката съдействаше при манипулацията и до три минути бебето излезе, възстановихме сърдечната дейност и то простена", каза д-р Плачкова.

След това с екипа на отделенията по акушерство и гинекология и неонатология детето и майката са преместени от Спешното отделение. За родилката това е пето дете.

"Всяка секунда е била ценна и екипът е действал бързо и адекватно, в резултат на което раждането е завършило успешно. Бебето е било задушено, с усукана пъпна връв. Нямало е дишане и сърдечна дейност, наложила се е реанимация, която е възстановила жизнените показатели. За моя 25-годишен стаж, това е първият случай такова бебе да се роди тук и затова случаят може да се определи като запомнящ се и уникален. Със сигурност д-р Плачкова е спасила минимум един човешки живот. Бебето е било родено на границата между живота и смъртта и от там - с възможни рискове за майката", каза д-р Суванков.

Бебето се е родило 3 080 гр. Момченцето и майката са добре, вече са изписани, уточняват от МБАЛ "Иван Селимински".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
4748 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.16 | 08:59

1
Ей, едно време д-р Азимов, за торба с българско уиски, освобождаваше наборни войници от служба!

Добави коментар

Водещи новини