Санкционират столична болница заради фиктивен прием на пациенти

  • 13 март 2023 20:53

  • 4851
  • 3
Санкционират столична болница заради фиктивен прием на пациенти
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Санкция за столична болница след репортаж заради фиктивен прием на пациенти.

Преди месец зрителка сигнализира БТВ със съмнения, че лечебното заведение източва Здравната каса - нещо, в което тя лично е била въвлечена като пациент.

Миналото лято жена се обръща към хематолог в многопрофилната болницата "Света София" заради подути лимфни възли. Искат да я приемат за лечение, но след дълго чакане в стая заедно с друго момиче, от лечебното заведение ѝ казват да се прибере у дома.

България започва активна профилактика за пет вида рак

“Момичета, ние ще ви пуснем, няма да седите тук тази вечер, но да знаете, че има проверка от НЗОК, затова приберете си раничките, за да изглежда все едно наистина сте в болницата". Минаха може би около 2 часа, идва същата сестра и казва: "В отделението сме приели двама – трима мъже, но те са си тръгнали и ако дойдат от Касата, леглата ще са им празни. Случайно да познавате мъже от квартала, които да дойдат да легнат, докато мине проверката, после ще си ходят?". И аз я питам, няма ли да ни правите изследвания, вливания? Тя каза: "Не знам, то няма свободни места и не знам къде да ви настаним“, разказва жената пред медията, която иска анонимността ѝ да бъде запазена.

Преди 2 месеца тя преглежда електронното си здравно досие и установява, че въпреки че е отпратена от болницата, по документи е хоспитализирана за 3 дни. За което лечебното заведение е получило 900 лева.

„Това е списъкът с изследванията, които би трябвало да ми бъдат направени, но абсолютно нищо не ми е правено освен взимането на кръв. Нито някой ме е търсил за изписване, нито за приемане“, коментира още тя.

Жената подава жалба до Здравната каса, а оттам започват проверка, която констатира нарушения.

“Данните за неосъществен реален болничен престой в лечебното заведение се потвърждават, тъй като през периода лицето е изпълнявало трудовите си задължения на работното си място. Констатиран е идентичен случай и с друго здравноосигурено лице в същото лечебно заведение”, посочват от НЗОК.

Заради отчетена, но неизвършена дейност договорът на болницата със Здравната каса ще бъде частично прекратен, а неправомерно получената сума следва да бъде възстановена.

В отговор от лечебното заведение казват, че обжалват решението и спорът е отнесен за разглеждане в съда.

„Налице са подписани лично от пациентката в оригинал седем медицински документа, свързани с хоспитализацията и обективиращи диагностиката и лечението на същата. Същественото е, че алгоритъмът на клиничната пътека е изпълнен и не е налице източване на Здравната каса“, коментират от „Света София“.

„Насърчаваме българите да проверяват здравните си досиета, защото една клинична пътека не е просто пътека, тя е диагноза“, посочва Александър Миланов от Национална пациентска организация.

Последвайте канала на

Novini.bg
4851 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Новини бг

2023.03.14 | 00:46

1
Козяк направи коалицията ПП+ДБ+ГЕРБ+ДПС. Ето тези ще ви пратят да станете на пушечно месо в Украйна, защото украинците почти свършиха. Е нали американците са ни "партньори". Казвам ви да знаете после да няма "Аз не знаех, никой не ми каза". Купувайте парцели на гробищата преди да са свършили.

2023.03.14 | 06:29

3
Говнояд, ти от кои си - московити, уралци, някакви други? От както започна разпада на алкашия все ви бъркам. Всичките сте еднакви варвари, ама като започне гражданската трябва да викаме за някой, докато ядем пуканки.
PaulaFox

2023.03.14 | 00:48

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини