Близо 600 ученици посетиха ВМА в дните на отворени врати

  • 22 февруари 2023 17:49

  • 392
  • 1
Близо 600 ученици посетиха ВМА в дните на отворени врати
© ВМА

Близо 600 възпитаници на над 10 държавни и частни училища от София и региона се включиха в Дните на отворени врати за кариерно развитие във Военномедицинска академия (ВМА).

Целта на инициативата бе да се представят възможностите за обучение и реализация по специалности „Военен лекар“ и „Военна медицинска сестра“. Това са професии, които обединяват минало, настояще и бъдеще. Да си медик под пагон е мисия, посветена на здравето на нацията и на дълга към Родината. Ние търсим усърдни и последователни млади хора, които имат широк поглед, иновативни са и самодисциплинирани. Ние търсим най-добрите сред най-добрите. България има нужда от вас, коментира началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, който се срещна и разговаря с всяка една група.

Ген. Мутафчийски пред ученици: ВМА е най-високотехнологичната болница у нас

Той припомни, че проектът „Военен лекар” е стартирал през 2017 г., а в края на настоящата предстои и дипломирането на първия випуск: Вложихме много сили, воля и упоритост. Днес вече имаме 120 курсанта, които се убедиха в мощта на ВМА и възможностите за реализация, които предлага.

В рамките на инициативата участниците имаха възможност да зададат своите въпроси относно обучението към курсантите-военни лекари, посетиха ключови звена, работещи медицина на световно ниво. Наблюдаваха и демонстрация на военните парамедици, които спасяваха хора в реална бойна обстановка във Военномедицинския симулационен тренировъчен център. Професията на военните лекари е свързана с много предизвикателства и изпитания. Изненадани сме и поласкани от огромния интерес към дните на отворени врати и тази инициатива ще се превърне в ежегодна, заяви още началникът на ВМА.

 

Владимир Василев
392 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.02.23 | 15:34

1
Не кри.йте от децата, че ако завършат специализация "военен лекар", няма да могат да работят в цивилната мрежа с гражданска квалификация "лекар" и ще бъдат закре.постени за военните поделения. Това е "заслуга" на чичо Бас.тун - Л. Алексиев, който така нагласи учебната програма.

Добави коментар

Водещи новини