Маринова, ВМА: Болницата има много голям опит и традиция в оказването на помощ в кризисни ситуации

  • 20 февруари 2023 12:06

  • 744
  • 3
©

Уникален шанс е да работиш във ВМА. Ние сме като едно семейство. Предоставя се уникален шанс на младите, надъхани хора за работа и научна дейност. Това заяви лейтенант Йоана Маринова, военен лекар, специализант по психиатрия във ВМА в интервю за Novini.bg.

ВМА има много голям опит и традиция в оказването на спешна помощ в кризисни ситуации. Това включва, както чистата хирургична, интензивна медицинска помощ, така и психиатрична, когато това се налага. Една криза, като масово бедствие, катастрофа, биха могли да окажат последствия върху нашата психика, които след време да станат и физически. Класическия пример е посттравматичното стресово разстройство, което се отключва, когато човек е бил жертва или свидетел на насилие, бедствие и други застрашаващи живота фактори. В момента на шока, човек се съхранява, защото стресът мобилизира. След известно време, когато се завърне в обичайната за него среда – го заливат онези оживени картини, кошмарни сънища, потиснато настроение, емоционална вцепененост, отдалеченост от хората, неочаквани изблици на гняв. Всичко това е обект на едно бъдещо психиатрично лечение. Ние помагаме на такъв тип хора, посочи Маринова. 

Тя отбеляза, че подобни случаи не са чести. 

Нашите екипи са много тренирани. Имаме и лаборатория по психично здраве, която работи с екипите преди да заминат. Психиатрията е тежката артилерия, когато вече имаме симптоматика и се развие такъв тип разстройство. В годините се е случвало, когато имаме големи контингенти в Афганистан. Чувала съм подобни истории от колеги. Налагало се е да бъдат изпратени военни психиатри на място, за да направят интервенция, добави лейтенант Маринова. 

Ген. Мутафчийски пред ученици: ВМА е най-високотехнологичната болница у нас

Военният лекар заяви, че е готова да тръгне винаги, когато това се налага. И добави, че когато си избрал тази професия няма значение дали искаш или не - винаги трябва да си на разположение. 

Относно земетресението в Турция, Маринова обясни, че не е имала пряка възможност да разговаря с колегите си, които бяха на първа линия в засегнатите райони.

Това, което чух от колеги е, че става дума за една масова трагедия, която засяга цели семейства, поколения. Какъвто и човек да си няма как да останеш безразличен, когато си загубил дома си, близките си, когато и загубил мечтите си за няколко минути, разказва Маринова. 

Военният лекар е бил на първа линия по време на пандемията от COVID-19.

COVID по няколко механизма удря психиката. Освен, че може да се разглежда като травматично стресогенно събитие, когато си преболедувал тежко, когато си загубил близък – това се отразява. Самият вирус има свойството да прониква в нервната система и тогава хора, които са по-предразположени към тревожни, депресивни разстройства обострят тези свои тенденции. Картината на COVID е многопластова. След тази пандемия честотата на тези състояние се увеличи. Хората са все по-информирани, по-отворени към такъв тип помощ. Такъв тип страдание не е за пренебрегване, отбеляза още Маринова. 

По материала работиха Галя Георгиева и Виолета Симеонова. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
744 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.02.20 | 14:55

3
Проблемът е, че в гражданската психиатрия никой не разпознава тия надувки.
Бончо и Мунчо

2023.02.20 | 14:53

2
Преди време, Калудиеви бяха семейство, въпреки конфликта на интереси и “колеха и бесеха” с всички възможни средства.

2023.02.20 | 12:53

1
Скътана службица, и да не идеш на работа, никой няма да забележи.

Добави коментар

Водещи новини