За първи път трансплантираха част от бял дроб от баща на син

  • 19 януари 2023 22:36

  • 3357
  • 1
За първи път трансплантираха част от бял дроб от баща на син
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Уникална трансплантация на част от бял дроб от жив донор е извършена за първи път в Италия, съобщи БТА, позовавайки се на в. "Република".

Според изданието баща е станал донор на 5-годишния си син, който е роден със сериозна патология.

По-рано момчето вече е претърпяло трансплантация на на костен мозък, като бащата отново е бил донор.

15-годишно момче, изпаднало в мозъчна смърт, даде шанс за втори живот на петима души

Операцията може да осигури на момчето щастливо детство, което то досега е прекарвало по болници. Трансплантацията е извършена в болницата "Папа Йоан XXIII" в Бергамо - същата, в която го лекуват от коронавирусна инфекция по време на първата вълна на пандемията, обхванала Италия в началото на 2020 г. 

Операцията, направена във вторник, има малко аналози в Европа. Трансплантация на донорски орган от човек, който не е починал, вече е извършена в Япония и САЩ. В Италия обаче това е първият подобен прецедент. 

Интервенцията се е наложила, след като имунологичната реакция на трансплантирания чужд "материал" под формата на костен мозък е довела до влошаване на общото състояние на детето. В резултат на това то е могло да диша само с помощта на апарат за изкуствена вентилация. Само ден след операцията момчето вече може да диша самостоятелно. Лекарите обаче предпочитат да изчакат състоянието му да се стабилизира напълно, преди да говорят за успешна интервенция.

Мая Йорданова
3357 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.19 | 23:16

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини