Пациентите вече могат да ползват психологическа помощ в столичните болници

  • 19 януари 2023 13:42

  • 293
  • 2
Пациентите вече могат да ползват психологическа помощ в столичните болници
© Novini.bg/ Canva

Днес председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев заедно с директорите на столичните многопрофилни болници и с г-жа Евгения Александрова – председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, представиха реализираната програма за предоставяне на психологическа помощ като форма на палиативна грижа в петте общински здравни заведения за активно лечение.

Инициативата се осъществява в:

- Първа многопрофилна болница за активно лечение;

- Втора многопрофилна болница за активно лечение;

- Четвърта многопрофилна болница за активно лечение;

- Многопрофилна болница за активно лечение "Княгиня Клементина";

- Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания "Проф. д-р Марин Мушмов".

Грижата е достъпна както за тежкоболни пациенти, така и за техните близки. Програмата е отворена за пациенти от целия град, а не само за лекуващите се в общински лечебни заведения.

Координати на психотерапевтите вече са обявени на страниците на болниците, като предоставянето на психологическата помощ е напълно безплатно и се осъществява по график – всеки ден по четири часа.

Идеята е тежкоболните пациенти да имат възможност да се обърнат към психолог, а на пациентите с онкологични заболявания психологическата помощ да се предлага задължително от страна на лекарите.

Палиативната грижа не замества, а единствено допълва стандартната грижа, като така ще се комбинират усилията на широк кръг специалисти в полза на пациента.

В община Левски 133 лица с увреждания и възрастни хора ще получат грижа в дома

"Идеята ни е да помогнем на хората да преминат по-лесно през стреса и тежкия период на лечение, като и да съдействаме за добрия му завършек. Скоро, заедно с пациентски организации и експерти, ще представим подробна програма за информиране и профилактика на онкологичните заболявания", заяви Георги Георгиев, председател на градския парламент.

Радина Лазарова
293 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.19 | 23:27

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

2023.01.19 | 14:12

1
Викате, може да не ги лекуваме, но поне ще поговори някой с пациентите, Браво

Добави коментар

Водещи новини