Ето на какъв етап е изграждането на Националната детска болница

  • 06 декември 2022 18:48

  • 968
  • 0
Ето на какъв етап е изграждането на Националната детска болница
©
Слушай новината Слушай новината

“Националната детска болница не е градеж, с който ние, като общество, се захващаме всеки ден. Струва си усилието, ако правим нещо за много поколения напред, да го направим качествено, по най-добрия възможен начин. Това желание обединява всички в тази зала”, каза народният представител Кремена Кунева, която, заедно с колегата ѝ от ПГ на “Демократична България” д-р Александър Симидчиев организираха в Парламента работна среща, посветена на проекта за изграждане на национална многопрофилна детска болница.

На срещата присъстваха зам. председателят на Народното събрание Атанас Атанасов, председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване д-р Антон Тонев, народните представители Елисавета Белобрадова от ПГ на “Демократична България”, Венеция Ангова и Васил Пандов от ПГ на “Продължаване Промяната”, представители на Министерството на здравеопазването (МЗ), държавната “Здравна инвестиционна компания за изграждане на детска болница” ЕАД, представители на лекарски организации, неправителствени и граждански организации, ангажирани с проблемите на детското здравеопазване и рестартирането на проекта.

До 15 декември, участниците в срещата трябва да изпратят писмено предложенията, направени днес, за да могат организаторите да ги обобщят в доклад, който да бъде предоставен на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Министър Шишков: Подписахме заданието за ПУБ за Националната детска болница

Д-р Антон Тонев се ангажира да покани на изслушване в Здравна комисия министър Меджидиев и екипа от министерството, който ще бъде определен да възложи анализа на нуждите за изграждане на Национална детска болница, въз основата на който да бъде изработено заданието за обществената поръчка.

“Въз основа на съществуващите данни, един професионален екип трябва да предвиди не само каква трябва да бъде тази дълго чакана болница сега, а и в бъдеще - след 5, 10 или 50 години. Възможно е този анализ на бъдещите нужди да препоръча поетапно изграждане на болницата, разширяване или преустройства, които да бъдат предвидени сега и заложени в заданието”, каза арх. Петкана Бакалова от Национална гражданска инициатива “За истинска детска болница”.

“На база на подобни проекти, в консултирането на които сме участвали с екипа ни, напълно реалистичен срок за възлагане, проектиране, изграждане и оборудване на такава болница е около 4 години”, каза д-р Славейко Джамбазов, консултант в областта на здравните политики.

Според доц. Йорданка Узунова от Българска педиатрична асоциация (БПА), структурата като Националната детска болница не може да бъде поверена изцяло на частни предприемачи, защото детското здравеопазване рядко е печеливша от търговска гледна точка дейност.

Доц. Рада Маркова от БПА допълни, че финансирането на НДБ трябва да бъде изцяло от Министерство на здравеопазването (МЗ), а не по клинични пътеки. Според нея сегашната система на финансиране на детските отделения води до т.нар “охоспитализиране” на децата, т.е. до трупане на твърде много диагнози и дни престой в болниците, целта на които е издръжка на отделенията, а не лекуване на малките пациенти.

“Това беше истински конструктивна среща, в която всички, без изключение, сме обединени около заключението, че изработването на Анализа на нуждите за изграждане на Национална детска болница трябва да бъде възложено на външен за МЗ екип, който да се съобрази с най-добрите практики в Европа и света, като в същото време работи в тясно сътрудничество с експертите на министерството, тъй като по-голямата част от необходимите им медицински и статистически данни се намират в структурата на здравеопазването. Въпреки сложната политическа ситуация, ние ще изработим доклада и ще го предоставим на МЗ възможно най-бързо”, каза в заключение Кремена Кунева.

“В здравната система има всички данни, нужни за изработване на качествен анализ. Надявам се нашият доклад да стане повод МЗ да създаде организация за събиране и анализ на тези данни, след което да намери външен консултант и да му възложи изработването на анализа. След това този анализ ще залегне в основата на заданието за изграждане на НДБ”, допълни д-р Александър Симидчиев.

Мая Йорданова
968 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини