В Диагностично-консултативния център в Разград работят с нов рентгенов апарат

  • 26 октомври 2022 20:03

  • 374
  • 1
В Диагностично-консултативния център в Разград работят с нов рентгенов апарат
© Getty (архив)

Нов рентгенов апарат започна да функционира в Диагностично-консултативния център (ДКЦ-1) в Разград, предаде БТА.


Средствата за закупуването на оборудването са осигурени от бюджета на общината след получено одобрение от Общинския съвет. Стационарната графична рентгенова уредба беше представена днес пред журналисти в присъствието на тримата зам.-кметове и председателя на Общинския съвет Стоян Ненчев. „Това е един конвенционален дигитален апарат от последно поколение. За разлика от старите апарати при тези няма касети, филми, а образите при диагностика с него са значително по-прецизни“, каза рентгенологът д-р Атанас Тодоров. Той обясни, че чрез новия рентген качеството на изследването е много по-високо и позволява да се прави по-бърза и по-добра диагностика. По думите му обработката на снимките става в рамките на минута-две, докато при стария апарат това време е било най-малко 20 минути, а понякога - час-два.

Управителят на поликлиниката д-р Николай Денев благодари на общинското ръководство за съдействието и финансирането за закупуване на апаратурата. Стойността му е 159 474 лв. Д-р Денев припомни, че старият рентгенов апарат, закупен като втора употреба и действащ от 2010 година, често се е повреждал. Той обясни, че рентгенът е най-натоварената медицинска техника в поликлиниката и генерира значителен дял от приходите на лечебното заведение. „На ден през рентгена минават около 50 пациенти. В натоварените дни достигат 70 човека, а в по-ненатоварените не падат под 30-40 души“, заяви д-р Атанас Тодоров.

От името на ръководството на община Разград заместник-кметът Добрин Добрев изрази задоволство, че за няколко месеца със съвместни усилия от страна на местната управа и на поликлиниката е направено всичко възможно, за да се случи вземането на решение, закупуването и инсталирането на новия рентген. „Това е от изключителна важност не само за жителите на община Разград, но и на цялата Разградска област, тъй като апаратът се използва и от пациенти от региона. Новата придобивка ще подпомогне осигуряването на по-добро и качествено здравеопазване, което е част от политиката, която община Разград води в полза на гражданите“, каза Добрев. Той пожела на екипа, който работи с рентгена, да има много успешно разчетени диагнози, които навреме да помагат за лечението на жителите на региона.

Инсталирането на стационарната директно дигитална графична рентгенова уредба, както и получаването на разрешителни от страна на държавни институции за влизане в експлоатация, е отнело технологично време, в което са били изнесени на друго място само мамологичните прегледи, но ръководството на поликлиниката вече разполага с всички необходими лицензии и рентгенът осигурява медицинското обслужване на пациентите, които имат нужда от диагностика. С него освен д-р Атанас Тодоров работи и д-р Теодора Павлова. При подготовката за инсталирането на новия рентген е извършена и реконструкция на помещенията, като към използваните досега помещения е добавено още едно, използвано преди за фотолаборатория за промиване на филми.

Филиалът на МБАЛ „Югозападна болница“ ООД в Петрич получи нов рентгенов апарат

Последвайте канала на

374 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.26 | 23:02

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини