Откриха обновеното Пневмо-фтизиатрично отделение в МБАЛ Кърджали

  • 14 октомври 2022 15:07

  • 502
  • 1
Откриха обновеното Пневмо-фтизиатрично отделение в МБАЛ Кърджали
© Facebook
Слушай новината Слушай новината

Обновеното Пневмо-фтизиатрично отделение на МБАЛ “Д-р Ат. Дафовски“ в Кърджали бе официално открито, а на церемония директорът на лечебното заведение проф. д-р Тодор Черкезов поясни, че това се случва с дарителски средства.

Сред дарителите са както частни фирми, така и общинските администрации на територията на област Кърджали.

„Това спонсорство ни показва, че в усилията си да се грижим за здравето на хората и да спасяваме човешки живот не сме сами. Това е най-важният извод от случващото се тук в тези две години“, каза проф. Черкезов, цитиран от БТА. 

Министър Меджидиев откри модернизираното спешно отделение на МБАЛ Добрич

Лентата прерязаха директорът на болницата и едни от основните спонсори на реновирането - Сибел и Кяшиф Кяшиф. 

„Здравето е всичко. Ние се прекланяме пред вашата работа. Преживяхме тежки времена и се надяваме това повече да не си се случва“, каза в отговор на отправената благодарност Сибел Кяшиф. Сред присъстващите на събитието бяха директори на здравни институции в областта, представители на общините, лекари.

Пневмо-фтизиатричното отделение на МБАЛ “Д-р Ат. Дафовски“ разполага с 25 легла, пет от които за туберкулоза. Заедно с инфекциозното отделение през последните две години то поема случаите с ковид инфекция. 

„След тази тежка инфекция трябваше да извършим един вид дезинфекция, за да можем да осигурим вече на нашите пациенти с белодробни заболявания добри условия за лечение“, каза завеждащият отделението д-р Диана Вълчева. Тя обясни, че обновяването се състои в смяна на подовите настилки, стени, нови болнични легла и гардероби, болнично бельо. Д-р Вълчева отбеляза, че белодробните болести са чести и са една от причините за висока смъртност. Също така те са многобройни и са на второ място след сърдечно-съдовите.

Д-р Вълчева посочи също, че в региона има доста пациенти с белодробни заболявания на фона на доскоро замърсеният атмосферен въздух, функциониралите заводи, както и фактора пушене сред населението. И отбеляза, че този вид заболявания са се превърнали в хронични в днешно време, като в основата на една част от тях стоят алергиите. А като причина за все по-честите случаи на алергии, тя посочи консервантите в храната, замърсяването на въздуха, полени и вещества, провокиращи масова алергия. 

Мая Йорданова
502 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.14 | 16:50

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини