Лекари спасиха бебе на 32 дни чрез стент в аортата

  • 05 октомври 2022 13:53

  • 1712
  • 1
Лекари спасиха бебе на 32 дни чрез стент в аортата
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Стент в аортата спасява бебе на 32 дни с вродена сърдечна малформация. Сложната интервенционална процедура беше извършена от мултидисциплинарен екип на Националната кардиологична болница в София.

Момченцето е родено недоносено от двуплодна бременност в голяма столична болница, където поставят диагнозата.

Детето е приведено в Националната кардиологична болница на 19 септември и са направени допълнителни изследвания.

"Състоянието му високостепенна коарктация на аортата представлява вродено стеснение на аортната дъга. То протича с тежка сърдечна недостатъчност и изисква сърдечна операция, но поради екстремно ниското тегло на бебето – 1 кг, преценихме, че хирургията е съпроводена с много висок риск.", обясни проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология в НКБ.

Затова екипът от детски кардиолози, детски интервенционални кардиолози, интервенционални кардиолози и кардиохирурзи взема решение да се постави стент на мястото на стеснението чрез щадящите методи на инвазивната кардиология.

Лекари спасиха бебе със сърдечна недостатъчност, тежащо 970 грама

Интервенцията е извършена на 21 септември при много кратко рентгеново време и с отлични резултати. Животозастрашаващото състояние е овладяно, а по-нататък, когато стане възможно, ще бъде предприето хирургично лечение и стентът ще бъде отстранен.

Момченцето се възстановява добре.

"Интервенционалните методи на лечение при високорискови новородени спасяват живот.", допълва още проф. Кънева.

В Националната кардиологична болница е единственият център за лечение на вродени сърдечни малформации и детска сърдечна хирургия в България.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1712 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.05 | 17:49

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини