Обявиха началото на дългоочаквана услуга в здравеопазването

  • 29 септември 2022 13:04

  • 4422
  • 5
©

Мобилното приложение за електронно пациентско досие вече е факт. Радвам се, че парньорите ни от "Информационно обслужване" да го ремонстрират. По този начин всеки здравноосигурен пациент ще може с това досие да проверява резултатите от прегледите си, изследвания, от предписаните му медицинските му медикаменти и лекарства, което ще бдъе налично и достъпно във всеки един момент. Това каза министърът на здравеопазването д-р Асен МеджидиевАсен МеджидиевД-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г.   Завършва медицина към Висшия медицински институт в по време на официалното представяне на приложението "еЗдраве". 

По този начин повишаваме контрола на пациентите към системата и над собствените им медицински данни. Досега достапът до пациентското досие се осъществява чрез електронния подпис, защото по този начин осигуряваме най-високо ниво на сигурност на личните и медицинските данни. На следващ етап ще се постраем това да се случва с електронна идентификация, с облачни подписи и ще се осигугряват и други възможности. Чрез това мобилно приложение пациентът ще вижда цялата информация за прегледите и изследванията, изписаните му медиакменти и ще може да получава медикаменти в аптеката чрез баркод от телефона му. По този начин ще се разчита и рецептата му, отбеляза д-р Меджидиев. 

По думите му остава в сила и хартиената рецепта, която е по-достъпна за хора в по-отдалечени райони и такива, които нямат възможност в момента да изпишат тааква електронна рецепта. И добави, че това е възможност всички пациенти да бъдат обслужвани качествено. 

Д-р Иван Маджаров: Хартиените и електронните рецепти вървят паралелно в цяла Европа

Имаше критики към нас, че сме спирали електронизацията и дигитализацията. Няма никакво основание това да се коментира. Всяка една хартиена рецепта попадайки в аптеката, фармацевтът изпълянвайки я - въведжда медикамента в електронното досие. И тази рецепта става електронна. Нашият кабинет възложи разработването на "Информационно обслужване" мобилно приложение и на елетронната рецепта. Имаме уверението, че до средата на ноември и тя ще бъде готова, добави още здравният министър. 

По време на пресконференцията бе демонстрирано електронното пациентско досие, което ще доведе до електронизация в здравеопазването. 

На този етап достъпът до личното пациентско досие се извършва единствено чрез използването на квалифициран електронен подпис, а достъпът чрез мобилни устройства може да бъде осъществен чрез еднократно сдвояване на приложението с личното пациентско досие. За целта приложението „еЗдраве“ може да бъде изтеглено безплатно от App Store и Google Play, след което да бъде сканиран QR кодът, който потребителят ще види на екрана си при влизането с електронен подпис, на адрес: my.his.bg.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
4422 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.09.29 | 17:00

5
по - важно е да имаш електронно досие, отколкото да те лекуват качествено!

2022.09.29 | 16:16

3
За кой е "дългоочаквана"?

2022.09.29 | 16:59

4
за гей-либералите!
Др.куманов

2022.09.29 | 14:21

2
А кога министре ще уволниш онзи некадърник и пияница ,,директоро,, на срзи

2022.09.29 | 13:48

1
Е вече сте чипирани, данните са в амазон.

Добави коментар

Водещи новини