Д-р Николай Брънзалов: Само с регистриране на всички заболели пандемията ще може да се управлява

  • 26 юли 2022 14:55

  • 1456
  • 8
Д-р Николай Брънзалов: Само с регистриране на всички заболели пандемията ще може да се управлява
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

"Като представител на Българския лекарски съюз считам, че решението на Министерството на здравеопазването - общопрактикуващите лекари да имат право да дават на пациента изследване за бърз антигенен тест за Covid-19, заплащан от бюджета на НЗОК, е най-правилната стъпка в момента. Това е и нашето желание. Чакаме да мине общественото обсъждане на проекта на Наредба за допълнение на Наредба номер 9 от 2019 г. и това да стане факт", това коментира за БНР д-р Николай Брънзалов, заместник- председател на БЛС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Като общопрактикуващ лекар искам да мога, когато при мен дойде пациент с видими симптоми на Covid-19  да го пратя да се тества, а той да не ми откаже, защото тестът е за негова сметка.

Този пациент следва да се тества с антигенен тест, но в сертифицирана лаборатория и данните от неговото изследване да влязат в Единния информационен портал.

Само с регистриране на случаите на всички заболели в момента с варианта Омикрон пандемията ще може да се управлява на базата на реалната статистика", изтъкна д-р Брънзалов. По думите му хората се тесват в момента в къщи и нямат задължение да оповестят за резултата от теста си.

Цяла България влезе в Етап 1 от COVID картата

"А за да се променят мерките, тъй като не сме в извънредна обстановка, трябва да имаме точната статистика, както беше преди", каза още той.

Д-р Брънзалов коментира също, че паника не бива да се всява, защото вариантът Омикрон протича леко, като това важи особено при вакснираните и преболедувалите пациенти. Той апелира тези, които са с хронични заболявания, в рисковите групи и в напреднала възраст да си поставят втората бустерна доза.

"Болничната система не е натоварена с болни с Covid-19. Да, при личните лекари има наплив, но пак казвам - заболяването протича доста по-леко. Има майки с деца, които са положители и те се притесняват и веднага искат да ги хоспитализират, но и те не бива да се плашат толкова много", каза още д-р Брънзалов.

С оглед на опазване на общественото здраве от Пациентски организации "Заедно с теб" в позиция до медиите настояват PCR и антигенните тестове да бъдат върнати към личните лекари и да бъдат безплатни за пациентите по определени критерии.

Да припомним, че проблемът с навременното диагностициране и лечение на Covid-19 както за пациенти, така и за лекари възникна след отпадане на противоепидемичните мерки на 01.04.2022 г. и доведе до прехвърляне издаването на безплатни PCR тестове от личните лекари към платени от специалистите-пулмолози.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Росица Валентинова
1456 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2022.07.26 | 18:40

8
Коя пандемия бе, маметоти свинско миризливо !
Диди

2022.07.26 | 17:47

7
Докторе на кои му пука в правителството за вируса. Там се краде в момента като за последно.
Бецалова

2022.07.26 | 17:46

6
Само с регистриране на всички оФце стадото ще може да се управлява
Хм...

2022.07.26 | 17:27

5
Тотално изгубихте доверие с разнопосочните послания които изпращахте. От тоталното противопоставяне на медицинската общност спечелиха производителите на ваксини и фармацевтичните акули , губещи сме всички. Българина никога не е имал способността да изслуша другия , да отсее истината от лъжата и да се погрижи за здравето си ...... Твърде бързо сложихте край на пандемията , направихте тестовете платени и сега ,при вихрещата се инфлация , не е чудно че никой не отива да плати PCR теста а се самолекуват.....Тези 3000 случаи от вчера са капка в морето скрити случаи.
Даа

2022.07.26 | 16:08

4
Тия тестове и ваксини пъхнетесиги у усраните гащи айде няма нужда от вашите тестове и от вашите убийствени ваксини дилни лайнари няма да стане това което искате ще има яко бой на вас долни недояли просяци вън
Gеоrgi Gеnchеv

2022.07.26 | 15:40

1
!!! ☞Боко-Бългaроубиецo от ceлo Xepakoвo YMPИ, YMPИ, YMPИ!!!☜ .¸¸¸.††††††.¸¸¸.ГРОБОВЕ и КОВЧЕЗИ за БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ: Бойко Методиев Борисов, Kpacимиp Дoнчeв Kapakaчaнoв, Цвeтaн Цвeтaнoв, Coлoмoн Пacи, Пeтъp Mockoв, Костадин Костадинов, Олга Сотирова, Стойчо Кацаров, Ангел Кунчев, Радан Кънев, Николай Василев, Димитъp Пeтpoв, Тодор Кантарджиев, Христо Хинков, Гeopги Mиxaйлoв, Красимир Гигов, Богдан Петрунов, Oгнян Kyнчeв, Пeнka Пeтpoвa, Николай Витанов, Радостина Александрова, Трифон Вълков, Cтeлa Дeнчeвa, Димитър Петров, Николай Габровски, Мира Кожухарова, Ивo Пeтpoв, Мария Стаевска, Георги Момеков, Любомира Гломб, Костадин Ангелов, Paдka Apгиpoвa, Mиpocлaв Ceвлиeвckи, Гepгaнa Hиkoлoвa, Лъчезар Томов. ¸¸¸.Амин.¸¸¸.Амин.¸¸¸.Амин.¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸
ил чaлkънтиeв

2022.07.26 | 15:43

3
☠Гpoбищaтa зoвaт гнидaтa Hиkoлaй Бpънзaлoв!☠: yerl.org/Apamu
Ivаnка TоdоrоvА

2022.07.26 | 15:42

2
☞Пoтaйнaтa САТАН-ЖИДO-ЦИГAН-ДC-ВЪРХУШКА принесе огнена жертва на Молох, 57[46+11] живи човека! ☞Овчето стадо не проумява това и вярва на медиите за дезинформация и манипулация, внушаващи им, че изгорелият шофьор е виновен, и че нафтата се е запалила от искра! ☞Ех, народе прост, затова си бил 500 години роб! ☞Не проумяваш ли, че хората в старческиат дом и хората в автобуса са умишлено изгорени живи, и то с предварително планирани действия и средства, реализирани от службите! ☞Не проумявяш ли, че oт 77 гoдини те управляват ГЛАВОРЕЗИ, всички са такива, от селският кмет и полицая, до министъра и президента, независимо от коя партия са! ☞Отвличат, изнасилват, продават в робство, убиват и безчинстват както си щът! ☞Имат на разположение 100 хиляди милиционера-джелати, плюс службите, пенсионираните-милиционери и oxpaнитeлитe, брой ги 200 000 българоубийци!: yerl.org/otnK0 ☞Въпреки, че за статуквото са гласували едва 20% от народа, a те се преструктурират и се канят да продължават да узорпират властта, едните като управляващи, другите като уж-опозиция, за пред света! ☞Шapлaтaнитe Бokо и Фъpчил cа Oтбoр A и Oтбop Б нa eдни и cъщи жидoвckи-гocпoдapи-бългapoмpaзци, и ca двeтe cтpaни нa eднa и cъщa дc-мoнeтa.: yerl.org/KUBmA ☞ЛИHЧ, KYPШYM и BЪЖE за CATAНATA Бoko-Гoмнoтo oт Бpeг!: yerl.org/K1PzA ☞Турчеещите се мангали-българомразци и сводници HA-KOЛ!: rb.gy/hg5pvw ☞Бeлeзници и 3ATBOP зa вcичkи БЪЛГAPOYБИЙЦИ и НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!: yerl.org/GXMII ☞ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбицитe oт ДC-милициoнepo-AБПФK-въpxyшkaтa мy e мaйkaтa, вcичko дpyгo e тaшak!: yerl.org/cPo2n ☞ЖИД=EBPEЙ=ЦИГAH! ☞България е под милиционеро-циганско ИГО!: yerl.org/jqo5d ☞Бремя цыган.: yerl.org/huHvP

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини